Tervezési hiba eredménye, most özönlenek a turisták az új-zélandi városba.

 Amikor londoni mérnökök az új-zélandi Dunedin utcáit tervezték, aligha gondolták, hogy a Baldwin Street valaha a turisták kedvelt célpontja lesz. Mégpedig épp azért, mert a tervezéskor nem voltak tisztában a település topográfiájával, így nem vették figyelembe az emelkedést.

A 120 ezres Dunedin Új-Zéland Déli-szigetének második legnagyobb városa, sőt, 1900-ig az egész ország legnépesebb települése volt. Itt működik például Új-Zéland első egyeteme, az Otago Egyetem. A felsőoktatási intézmények miatt Dunedinben a lakosság fiatal, az itt élők több mint ötöde 15 és 24 év közötti életkorú.

A 350 méter hosszú utca egy enyhe emelkedővel indul, azután azonban meredekbe vált, és dőlésszöge eléri a 19 fokot. Más szóval egy métert emelkedik minden 2,86 méternyi vízszintes távolság megtétele közben – írja az Amusing Planet. A Baldwin Street összesen 70 métert emelkedik a teljes hosszában. Az utca alsó részének burkolata aszfalt, a felső részét azonban betonból építették, különben egy meleg napon lefolyna rajta az aszfalt.

A hátrány később előnyére fordult. Sok turista emiatt látogatja meg a várost, kedvelt fotótémák a „vízszintesbe fordított" ferde házak.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen fotókat a különleges utcáról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Flickr/Tristan Schmurr