Újabb borsot tör az utasok orra alá a Wizz Air

Wizz Air Airbus A320
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Módosította a kézipoggyászok felvételének szabályozását a Wizz Air – derül ki az Utazómajom írásából. A lépéssel igyekszik a külön díjért igénybevehető Priority szolgáltatás felé terelni az utasokat.
Vágólapra másolva!

Lassan nem múlik el hónap, hogy a nagy fapados légitársaságok ne módosítanák az üzletszabályzatukat. A változásokban közös, hogy többnyire a bevételek növelését célozzák, és általában nem adnak ki róla sajtóközleményt, így az utasok csak a bevezetésük után szembesülhetnek az új helyzettel.

Most épp a Wizz Air van soron, amely szigorítja a kézipoggyászok felvitelét.

A légitársaság legutóbb tavaly október végén módosította szabályzatát: akkor eltörölte a nagy kézipoggyász díját, ám a mérethatárát lecsökkenték 55 cm x 40 cm x 23 cm-re, és 10 kg-ban a tömegét is maximálták. A Wizz Air azonban csak azoknak garantálja a kézipoggyászuk felvitelét a fedélzetre, akik igénybe veszik a WIZZ Priority szolgáltatást (a WIZZ Go, WIZZ Plus és a WIZZ Privilege Pass csomagban ez szintén elérhető). A WIZZ elsőbbségi beszállás díja 1650–3300 Ft online vagy telefonos vásárlás esetén, illetve 8250 Ft a repülőtéren megvásárolva.

Képünk illusztráció Forrás: Wizz Air,Arpad Foldhazi

Aki nem akarja kifizetni ezt a különdíjat, annak csak akkor garantálják a kézipoggyász felvitelét, ha annak mérete legfeljebb 40 × 30 × 18 cm, ezt az ülés alatt helyezheti el. A többieknél az érkezési sorrend döntött: ha a beszállításnál úgy ítélik meg, hogy nem fér több nagy kézipoggyász a felső tárolórekezsekbe, akkor a beszállító kapunál (tehát már a biztonsági ellenőrzés után) elveszik a kézipoggyászát, és átrakják azt a csomagtérbe, ahol ingyen elszállítják.

Már nem érdemes rohanni

Az Utazómajom írása szerint mostantól viszont már nem számít az érkezési sorrend, és biztosan a csomagtérben köt ki annak a kézipoggyásza, aki nem rendelkezik elsőbbségi beszállással (kivéve továbbra is a legfeljebb 40 × 30 × 18 cm méretű táskákat).

A kis bőrönddel érkezők poggyászát tehát mindenképpen elveszik a beszálláskor,

azokat az érkezési repülőtéren a csomagkiadó futószalagnál vehetik majd fel. Ha valaki el akarja kerülni az érkezéskor a várakozást (és a csomagja esetleges megdézsmálását), akkor plusz pénzt kell fizetnie az elsőbbségi beszállásért, vagy kisebb táskába pakolni.

Forrás: AFP/Malte Christians

A légitársaság, amely lépésével egyébként a Ryanair gyakorlatát követi, nem adott ki előzetesen hivatalos sajtóközleményt a változásról, az Utazómajomnak küldött válaszában azonban megerősítette azt.

Az intézkedést a késések elkerülésével és az utaselégedettség növelésével indokolta,

pontos dátumot azonban nem írt a bevezetésre, csak annyit, hogy „mostantól", illetve hogy az egyes repülőtereken „fokozatosan" történik. Ehhez nyilván egyeztetni kell még az egyes repülőtereken működő földi kiszolgáló cégekkel is.

Szavazzon!

Ön örül a változásnak?

Kérdés, mi történik akkor, ha túl sokan vesznek Priority beszállást, és nem fér fel mindenki bőröndje. Egyik szerzőnk Szófiában járt így nemrég, ahol – beszámolója szerint – olyanok csomagját is a poggyásztérbe tették, akik kifizették az elsőbbségi díjat. Kérdésünkre a Wizz Air ezt a választ adta:

"Az új gyakorlat biztosítja, hogy minden utas, aki megvásárolja az elsőbbségi beszállás szolgáltatást, felviheti a kézipoggyászát a fedélzetre.

és a mostani változtatás az irányvonalak tisztázásával segít az utazók elégedettségének növelésében."