Bár sokan talán még nem is hallottak róluk, Neszebar és Ohrid két olyan üdülőhely, amely egyre népszerűbb a magyarok körében is. Strand, történelmi városrész, kitűnő ár-érték arány, és most már repülővel is megközelíthetők.

A rendszerváltás előtt Bulgária és a volt Jugoszlávia is sokkal népszerűbb volt a magyar utazók körében, mint manapság – kivéve természetesen a mindig kedvelt horvát tengerpartot. A határok megnyitásával a világ kitárult, és a legtöbben – érthető módon – inkább nyugatra és még délebbre, esetleg a tengeren túlra vették az irányt. A Balkánt mindig is kicsit a lepukkantsággal kötötték össze, ráadásul közelsége ellenére az eljutás sem volt gyors oda.

Egy próbát megér!

A fapados légitársaságok megjelenése után is jó sokat kellett várni, amíg ezeket az országokat közvetlen légi járat kötötte össze Budapesttel. Mostanra azonban repülővel akár egy-két óra alatt el lehet jutni ezekre a helyekre, és az ott kapott szolgáltatások minőségét illetően is érdemes leszámolni az előítéletekkel. Egyre több magyar le is számol velük.

Most két remek várost mutatunk be, ahol a közelmúltban volt alkalmunk öt-öt napot eltölteni. Az egyik Neszebar a Fekete-tenger partján, a másik Ohrid, a róla elnevezett tó mellett. Előbbi Bulgária kedvelt üdülőhelye, amely már az Európai Unió tagja, utóbbi Macedóniáé, amely egyelőre csak igyekszik oda. A két város sokban hasonlít egymásra: a világörökség részét képező óvárosok mellett kellemes strandok várják a turistákat, az árak megfizethetőek, és még a helyiek nyelve is hasonló (leszámítva persze az albán kisebbségét Macedóniában). De mégis, melyik a jobb?

Eljutás

Ha nem az autós megoldást választjuk, mindkét város viszonylag könnyen és olcsón megközelíthető repülővel. Neszebar a burgaszi repülőtérhez van közel, onnan a 11-es busszal lehet eljutni néhány leváért (a repülőtértől egy kicsit kijjebb kell menni egy körforgalom túloldalára, ott a megálló). A Wizz Air csak nyáron repül Burgaszba, és nem túl olcsón. Mi azt csináltuk, hogy a szeptemberi utolsó járatok egyikével mentünk ki 3 ezer forintért (most is van ilyen), vissza pedig Szófiából 5 ezerért jöttünk. Burgaszból egy kényelmes hálókocsiban el lehet vonatozni Szófiába két főnek 11 ezer forintért, a jegyet online is meg lehet venni itt.

Kattintson az alábbi képre, és tegyen egy sétát Neszebarban!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Origo

Ohridnak ugyan van repülőtere, de a Wizz Air sajnos nem oda repül, hanem Szkopjéba. Onnan még bő háromórás út busszal Ohrid, oda-vissza fejenként körülbelül 4000 forintért. A szkopjei pályaudvaron megvásárolt oda-vissza jegy vissza részére csak Ohridban lehet lefoglalni a helyet, de ehhez nem kell kimenni a kb. két kilométerre lévő buszpályaudvarra, elég azt a belvárosi irodában megtenni itt. A lefoglalt jegyet viszont még induláskor is érvényesíteni kell 30 dénárért (160 forint) az ohridi pályaudvaron, meg egyébként is többen ellenőrzik még.

Kattintson az alábbi képre, és tegyen egy sétát Ohridban!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Origo

A jó hír, hogy Szkopjéba egész évben lehet oda-vissza 6 ezer forintos repülőjegyeket találni. A fővárosban egyébként érdemes eltölteni egy-két éjszakát, már csak a késői érkezés miatt is. A reptérről a városba taxival (20 euró) vagy busszal lehet bejutni – a Vardar Express vagy a Manora fejenként 180 dénárért (1000 forint) visz be, de elég ritkák a járatok.

Látnivalók

Ahogy a bevezetőben szó volt róla, mindkét város bővelkedik történelmi épületekben és gyönyörű ortodox templomokban. Neszebarban ez egy félszigeten található, amely kényelmes sétával körbejárható. Ohridban viszont fel kell készülni a kaptatókra, sok nevezetesség csak úgy érhető el. A látvány azonban abszolút megéri.

Strandok

Itt nagy különbség van a két város között. Neszebar mellett gyönyörű homokos part húzódik, telepakolva bérelhető napágyakkal. A víz hőmérséklete kellemes, de amikor mi voltunk, akadtak medúzák is, amelyekkel nem kellemes a találkozás.

Ha az alábbi fotóra kattint, még több képet láthat Neszebar strandjáról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Origo

Az Ohridi-tavat úgy kell elképzelni, mint egy alpesi tengerszem, magas hegyek között, de nem annyira hideg édesvízzel. Júniusban a 20 fokos víz még épp elviselhető volt. Néhányan még reggel is úsztak a tóban, de a többség azért nem merészkedett bele.

Ha az alábbi fotóra kattint, még több képet láthat Ohrid strandjairól!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Origo

A víz nagyon tiszta, rengeteg hal úszkált benne, de néhol a hínár kicsit zavaró volt. Még inkább a csúszós, éles kövek, amelyeken keresztül lehetett csak bejutni a meredek parton. Itt is bérelhetők napágyak egy-egy étteremnél, ahol akár nagyobb összeget is ott lehet hagyni, ha az ember belefeledkezik a balkáni életérzésbe.

Pénzváltás

Bulgáriában levával lehet fizetni, amely az euróhoz van rögzítve 1,955-ös árfolyamon. Levát Budapesten is lehet venni egyes pénzváltóknál elfogadható áron, de ha valakinek eurója van, azt még jobban tud váltani kint. Érdemes itthonról vinni egy kevés levát a buszra, a többit pedig kint beszerezni euró váltásával. Lehet persze kártyával is fizetni, de a pénzváltók jelenleg sokkal jobb eladási árfolyamot kínálnak, mint a magyar bankok.

Macedóniában a dénár a hivatalos fizetőeszköz, de sok helyen lehet euróval is fizetni, ráadásul nem is sokkal rosszabb árfolyamon. A pénzváltóknál 61-61,5 dénárt adnak egy euróért, de egy étteremben például 60-as árfolyamon tudtunk fizetni, ami egyáltalán nem lehúzás. Sajnos Budapesten nem nagyon lehet dénárt venni, a szkopjei repülőtéren pedig nagyon rosszul váltják az eurót.

Szállás

Mindkét hely jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy az Adria. Neszebarban napi 30 euróért (10 ezer forint) vettünk ki egy szobát két főre egy szállodában, közvetlenül a tengerparton, amelynek medencéje is volt. Az árban a reggeli és a wifi is benne volt, hatalmas teraszunk pedig a tengerre nézett. Egy apróság rontotta csak el a kedvünket: strandtörölközőt csak a negyedik napra tudtak keríteni, márpedig a kis kézipoggyászba az nem fért bele.

A képre kattintva fotókat láthat a neszebari szállásunkról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Origo

Ohridban a hegyoldalban, két-három utcára a parttól béreltünk egy apartmant napi 24 euróért (8 ezer forint) két főre. A berendezés kicsit retró volt, de ez nem zavart ezért az árért. Különösen, hogy a házinéni tündéri volt, kávét, sütit és strandtörölközőt is kaptunk tőle, a teraszról pedig pazar kilátás nyílt a tóra.

A képre kattintva fotókat láthat az ohridi szállásunkról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Origo

Nyelvtudás

Ha az angolt vesszük, Macedónia egyértelmű nyertes ebben a versenyben. Mi is meglepődtünk rajta, de gyakorlatilag senki nem volt, aki legalább alapszinten ne tudott volna kommunikálni velünk ezen a nyelven. Bulgáriában is viszonylag jól el tudtunk így boldogulni, főleg a fiatalabbakkal, de azért ott gyakran szükség volt a megkopott orosztudásunkra.

Gasztronómia

Majdnem hasonló a kínálat és az ár is. A szokásos balkáni hús- és salátakínálat mellett Neszebar egyértelmű előnye, hogy ott friss tengeri ételeket is lehet kapni, mégpedig a Nyugat- és Dél-Európában szokásosnál jóval olcsóbban.

Friss tengeri sügér NeszebarbanForrás: Origo

Ami viszont Macedónia felé billenti a mérleget, az a bor. Noha mindkét ország komoly bortermelő, Neszebarban nehezebb volt kiemelkedő minőséget találni, különösen vörösből (azért utóbb sikerült). Ohridban abszolút élvezhető vörösöket találtam még a szupermarketek polcain is, bár a fehérek mindegyikén túlzott virágosságot éreztem – de ez nyilván helyi sajátosság.

Távközlés

Wifin keresztül mindkét országban bőséges lehetőség van a kommunikációra. Ami azonban Neszebar felé billenti a mérleget, hogy Bulágria az Európai Unió tagja, így ott már nem kell sem a telefon-, sem az adatroamingért plusz díjat fizetni.

Meccsnézés a medence partján NeszebarbanForrás: Origo

Macedóniában mind a hívásindításért, mind a -fogadásért szép kis percdíjat kell fizetni, nem beszélve az internetezésről. Azért ez is áthidalható. Mi az ottani Telekomnál (amelynek amúgy a Magyar Telekom a tulajdonosa) vettünk egy SIM-kártyát, amelyen egy hónap alatt 5 GB-ot lehetett netezni. Az 500 dénáros (2700 forint) ár nem is volt drága, bosszúságot legfeljebb az okozott, hogy az ígért 4G-s sebesség sehol, de sehol nem volt elérhető, még Szkopjén belül sem.

Turisták

Elő-, illetve utószezonban mindkét város ideális volt: se kihalt, se túl zsúfolt. Neszebar közönsége nemzetközibbnek tűnt. Ohridot még nem fedezték fel a brit és az orosz turisták, legalábbis júniusban így volt. Délszláv nyelveken kívül a magyar volt az, amit többször is hallottunk, de amerikai utazókkal is találkoztunk.

Összegzés

Mi mind a két helyen remekül éreztük magunkat. Az biztos, hogy ár-érték arányban ez a két város bőven veri a legtöbb nyugat- és dél-európai országot, és ezért nem kell túl nagy kompromisszumokat kötni (jó, az ohridi buszpályaudvaron belefutottunk egy pottyantós vécébe, de ez volt a kivétel). Minden kényelmes volt, jól működött, és kedves emberekkel találkoztunk, különösen Macedóniában. Aki nem szeretne százezreket költeni egy szuper nyaralásra külföldön, az ne is keresgéljen tovább.