Az összes németországi Ryanair-járatot törölhetik a sztrájk miatt

Ryanair sztrájk
A passenger waits for the opening of the Ryanair check-in counters at the airport in Valencia on July 25, 2018 as the airline's cabin crew began a two-day strike. Ryanair has been forced to cancel dozens of flights across Europe as its cabin crew began a two-day strike in Spain, Portugal Belgium and Italy over pay and work conditions. The Irish low-cost airline said the stoppage called by five unions had forced it to cancel 600 flights across Europe on July 25 and 26, affecting 100,000 passengers who either were put on alternative flights or have applied for full refunds. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Vágólapra másolva!
A német Ryanair-pilóták is csatlakoztak ahhoz a sztrájkhoz, amelyet a svéd, ír és belga pilóták tartanak pénteken a légitársaságnál.
Vágólapra másolva!

Az ír légitársaság németországi pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit) közleménye szerint a 24 órás sztrájk péntek hajnalban 03.01-kor kezdődik, és érintheti valamennyi Németországból induló Ryanair-járatot.

A munkaadót terheli a felelősség azért, hogy sztrájkhoz vezet a fizetésekről és a munkakörülményekről folytatott egyeztetés, mert a Ryanair vezetősége kizár minden olyan intézkedést, amely a személyi jellegű költségek emelkedéséhez vezet.

A négy ország Ryanair-bázisait érintő akció az 1984-ben alapított diszkont légitársaság történetének legnagyobb szabású sztrájkja - mutattak rá német hírportálok.

A légitársaság szerdán közölte, hogy a VC sztrájkja miatt 250 járatot törölnek a péntekre tervezett több mint 2400 járatból.

Az utasokat legkésőbb csütörtök délutánig értesítik, a jegy árát visszafizetik vagy kérésre módosítják a foglalást.

Már megtették új javaslatukat a kollektív szerződés tartalmáról, és keddre tárgyalásra hívták a szakszervezet képviselőit, de a VC nem is válaszolt, és tárgyalás helyett ok nélkül sztrájkol.
Pilótáik Németországban "kiváló munkakörülményeket élveznek", éves fizetésük akár a 190 ezer eurót (61 millió forint) elérheti, bérüket és béren kívüli juttatásaikat pedig az idén 20 százalékkal emelték.

A Ryanair pilótái így 30 százalékkal többet keresnek, mint a legnagyobb német diszkont légitársaság, a Eurowings pilótái.

Forrás: AFP/Jose Jordan

A Ryanairnél legutóbb az előző héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek.

A Ryanair az üzleti évének június végével záródott első negyedévében 319 millió euró (102 milliárd forint) adózott eredményt ért el. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de meghaladja a szakértők által várt 305 millió eurót.