A szentpétervári Lahta Center több szempontból is különleges épület. Belül még dolgoznak rajta, de kívülről már most megnézheti!

Már elbontották az utolsó darut is a szentpétervári Lahta Centernél, így a belső építési munkák befejezése után hamarosan átadják Európa legmagasabb épületét. A 462 méteres toronyház a két épületből álló moszkvai Szövetségi tornyoktól veszi át a rekorder címét, amelynek 374 méteres keleti tornyát 2017-ben adták át. Az első hat legmagasabb európai épületből egyébként öt Moszkvában van, egyedül a negyedik helyen lévő, londoni The Shard töri meg dominanciájukat, amely 310 méterével 2012-ben rövid időre a kontinens legmagasabbja volt.

A Lahta Center azért is különleges, mert öt különálló és összefonódó tornya 90 fokban elfordul az aljától a tetejéig. A 87 emeletes épület alapja 82 méter mélyre megy le, hogy a laza talajban elég stabilitást adjon. Bár a világon csak a 13. legmagasabb felhőkarcoló lesz, a Lahta a második legmagasabb csavart torony lesz a Shanghai Tower után, és ez lesz egyben a legészakibb felhőkarcoló is. Az épület kétharmadát a Gazprom foglalja majd el, de lesz benne egy 360 fokos kilátó, egy panorámát kínáló étterem, oktatási központ, planetárium, koncertterem, színház és több közösségi tér is.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a különleges épületről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev