Paradicsomban úszott a spanyol város - képek

2018.08.29. 14:28

Több mint 145 tonnányi túlérett paradicsommal „csatáztak” az idei Tomatina résztvevői a kelet-spanyolországi Buñol városában, szerdán.

A hagyományosan augusztus utolsó szerdáján megrendezett eseményen egy órán át 22 ezren dobálták egymást nevetgélve a szétmálló paradicsomokkal, amelyeket hét nagy kamionról önkéntesek öntöttek a tömegbe. A csata számára kijelölt és lezárt utcák zsúfolásig megteltek, az emberek vidáman pancsoltak és hemperegtek a darabos paradicsomlében. Többen egymás mögé ültek a földön és evezést imitáltak, mintha tengeren hajóznának.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/AP/Alberto Saiz

Az elmúlt évhez hasonlóan most is fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották meg az eseményt, az érkezőket biztonsági kapuknál ellenőrizték, az autófogalom elől pedig lezárták a belvárost. Tilos volt kemény tárgyakat, üveget vagy műanyagpalackot bevinni az „ütközet” helyszínére, ahogy hátizsákot viselni is. A résztvevők figyelmét külön felhívták a szervezők arra is, hogy az egészben maradt paradicsomokat össze kell nyomni, mielőtt eldobják, nehogy sérülést okozzanak.

Az ünnepség ebben az évben a szexuális zaklatás és erőszak elutasításának üzenetét is hordozta. „A nem továbbra is nem” – olvasható azokon a plakátokon, amelyeket a kampány keretében függesztettek ki a településen.

A Valencia városától 39 kilométere található Buñolban megrendezték a Tomatina gyerekeknek szóló verzióját is múlt szombaton. A kicsik 8 tonna paradicsomot dobálhattak és trancsírozhattak szét kedvükre.

Több mint 70 éve csinálják

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy közeli zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek. Mindezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később, otthonról hozott paradicsomokkal szándékosan ismételték meg a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/AP/Alberto Saiz

A hatóságok hiába tiltották be a paradicsomdobálását, az mégis minden évben megismétlődött, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében. Nemzetközileg ez az egyik legnépszerűbb spanyolországi rendezvény, amelyre a résztvevők több mint 65 százaléka külföldről érkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK