Új múzeumot kap a világ egyik leglátogatottabb szobra

2018.09.10. 13:22

Májusban nyílik meg a New York-i Szabadság-szobor új múzeuma.

Kiállítják a szobor eredeti fáklyáját, amelyet az egyik felújítás során másolattal helyettesítettek - közölték az üzemeltetők. Emellett filmeket mutatnak be és azokat a kiállítási darabokat, amelyek jelenleg a szobor talapzatában lévő múzeumban találhatók. A múzeum tetejéről a látogatók New York kikötőjének látványában és a manhattani városképben gyönyörködhetnek.

Az új múzeumra azért volt szükség, mert a talapzatban lévő jelenlegi kiállítás túl kicsi. A kikötőben lévő Liberty Islandet évente 4,5 millióan látogatják, naponta 8-28 ezren. Csak 20 százalékuk jut be a szoborba és csak 7 százalékuk a koronába. Az erre szóló ingyenes jegyek többnyire már hónapokkal korábban elfogynak. Az új múzeumba a látogatóknak nem kell jegyet váltaniuk, de a kis szigetre való kiutazás továbbra is jegyköteles.

Így állt az építkezés 2018 júliusábanForrás: AFP/Angela Weiss

Az új múzeum építése az üzemeltető információi szerint összesen 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) kerül, amit teljes mértékben adományokból finanszíroznak.

A 46 méter magas szobor belseje vasállvány, külső borítása vörösréz. Franciaország ajándéka volt, 1886-ban szentelték fel. Gustave Eiffel francia mérnök aláírását viseli, aki néhány évvel ez után építette a róla elnevezett Eiffel-tornyot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK