Átalakul a parkolás a budapesti repülőtéren

2018.09.12. 14:19

Hatszintes parkolóházat épít a Budapest Airport a 2. terminál előtti parkolóterületen, amit a növekvő utasforgalom tesz szükségessé – áll a társaság közleményében.

Októbertől módosul a parkolási rend a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljai körül, ugyanis ekkor veszi kezdetét a BUD 2020 repülőtér-fejlesztési program keretében megvalósuló új parkolóház kivitelezése. A több millió euróba kerülő épület 2500 parkolóhelyet biztosít majd a repülőtérre érkező autósoknak. Átadása 2020 második negyedévében várható. A jelenlegi Terminál Parkoló területén megvalósuló új létesítményből mindkét terminálépület közvetlen összeköttetéssel elérhető lesz.

A parkolóház látványterveForrás: Budapest Airport
A parkolóház látványterveForrás: Budapest Airport

A kivitelezési időszakban a Terminál Parkolót használó ügyfeleket alternatív helyszínekre irányítják, ahonnan a terminálépületek szintén kényelmesen elérhetők. A Budapest Airport a repülőtéri jelzőtábla-rendszert úgy módosítja, hogy az ügyfelek a használni kívánt parkolót könnyen megtalálják.

A legfontosabb változások

  • A kivitelezési munkák miatt a (rövid távú parkolásra használt) Terminál Parkoló áthelyezésre kerül a jelenlegi, a 2A termináltól csupán néhány perc sétára található Holiday Plus Parkoló területére, amely október 1-től Terminál Parkoló néven üzemel. A Holiday Plus Parkoló ezért megszűnik.
  • Hosszú távú parkolásra a tavalyi évben bővített, a 2B Terminálhoz közelebb elhelyezkedő Holiday Parkoló továbbra is kényelmesen használható lesz.
  • A buszok a taxi puffer parkoló mellett kialakított Busz Parkolóban állhatnak meg, az utasfelvételt és a kiszállítást pedig továbbra is a Prémium Parkolóban bonyolíthatják.
  • Az autókölcsönző cégektől bérelt autók felvétele és leadása átkerül a hotel mögötti parkolóba. A Centrál Parkoló jelenlegi, utasforgalmi célú funkciója ezzel egyidejűleg megszűnik, a repülőtéri hotel parkolási funkciója azonban megmarad.
  • A Budapest Airport parkoló ügyfélszolgálati irodája az átmeneti Terminál Parkolóba költözik. Az áthelyezés október 11-én veszi kezdetét, és néhány napig fog tartani. Az ezen időszakban igényelt áfás számlák postai úton lesznek kiküldve (további információ itt).
  • Mozgássérült parkolás a Terminál Parkoló új helyszínén lehetséges.

A közúti előtereken (a Prémium Parkolóban) a forgalmi rend változatlan marad, azaz a munkák, az előrendelt taxik, a buszok, a személygépkocsik, a BKK, illetve a hivatalos minibusz- és taxiszolgáltató partnerek járműveinek közlekedését, rövid időszakokra történő megállását itt nem befolyásolják.

Az új parkolási rend az építkezés ideje alattForrás: Budapest Airport

Október 1-től a jelenlegi Terminál Parkoló lezárt területére a behajtás kizárólag munkavégzési célokkal megengedett (áruszállítás, építési forgalom); a korábban ott leparkolt gépjárművek október 15-ig hagyhatják el a parkolót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK