Biztos, hogy nem látott még ennyi pingvint egy helyen

2018.11.19. 13:21

A szigeten meglehetősen zord az időjárás, a gleccserekkel borított hegyeken és néhány tágas öblön kívül nincs túl sok látnivaló. Novemberben azonban egészen különleges élményben lehet része azoknak, akik eljutnak a világ e különleges pontjára. A Szent András-öbölben ugyanis ilyenkor négyszázezer királypingvin gyűlik össze, hogy itt hozzák világra és neveljék fel utódaikat. A képre kattintva nézze meg galériánkat!

A pingvinek valószínűleg azért gyűlnek össze ilyen szép számban, mert együtt sokkal védettebbek természetes ellenségeikkel, például a fiatal pingvinekre előszeretettel vadászó sirályokkal szemben. Amúgy a sziget további három pingvinfajnak, hatalmas medve- és elefántfóka-populációnak és mintegy 30 millió madárnak ad otthont.

A St. Andrew-öbölben minden novemberben több százezer királypingvin gyűlik össze. Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Sylvain Cordier

Több ezer turista

Déli-Georgia az Egyesült Királyság tengerentúli területe az Atlanti-óceánon, 1390 kilométerre a Falkland-szigetektől. A szigetet először egy londoni kereskedő, Anthony de la Roché fedezte fel 1675-ben, ezért eredetileg Roché-szigetnek nevezték. Száz évvel később, 1775-ben James Cook kapitány újra felfedezte a területet, a Brit Birodalom részévé nyilvánította, és III. György király tiszteletére átkeresztelte György király szigetének.

A novemberi királypingvin-felvonulásra hatalmas óceánjárókkal szállítják a turistákat, évente több ezren fordulnak meg itt. A sziget fővárosában, Grytvikenben még múzeumot is alapítottak, amely bemutatja Déli-Georgia történetét James Cook első feljegyzéseitől napjainkig. A sziget valamikor a fóka- és bálnavadászat központja volt, és több ezren lakták, ma viszont csupán a kutatóállomások alkalmazottai alkotják a lakosságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK