Montecristo szigete most is tele van rejtett kincsekkel

olaszország montecristo elba sziget
A Montecristo sziget Elba felől nézve
Vágólapra másolva!
Alexandre Dumas, a Monte Cristo grófja című, világhírűvé vált regény írója sosem járt a szigeten. Hogy hőse, Edmond Dantès miért éppen itt akad rá az elásott kincsekre, nem tudni. Mindenesetre a regénybeli szigetnek nem sok köze van az eredetihez.
Vágólapra másolva!

Montecristo az egyik legexkluzívabb olasz látványosság, évente mindössze ezer ember részesül abban a kiváltságban, hogy kiköthet a szigeten. A toszkán partok közelében lévő sziget csak két és fél hónapon át látogatható, az előjegyzési lista pedig meglehetősen hosszú: akár három évet is várnunk kell, míg végre körbejárhatjuk a természetvédelmi területet. Egy biztos, megéri kivárni a sorunkat.

Montecristo szigete Elba felől nézve Forrás: Shutterstock

Belépés csak engedéllyel

Montecristo területe 10,4 négyzetkilométer, a negyedik legnagyobb toszkán sziget. A 16. századig szerzetesek lakták, a 19. században pedig, 1878-tól, börtönként, majd III. Viktor Emánuel király vadászbirtokaként működött. Ma már teljesen lakatlan, pontosabban egyetlen család lakja, a szigetőré.

Csak engedéllyel köthetünk ki Forrás: wikipédia

Montecristo 1971 óta természetvédelmi terület, az Európai Unió pedig biogenetikai rezervátummá minősítette, mivel

másutt már kihalt ősi állat- és növényfajoknak ad otthont.

Az élővilág védelme érdekében a látogatók mindössze három ösvényen fedezhetik fel a sziget hangákkal, rozmaringgal, szuharra (Cistus salviifolius), olasz szalmagyopárral teli mezőit, és különleges állatvilágát. Montecristón évszázadok óta élnek vadkecskék, van itt egy rendkívül ritka békafajta, és számos költöző madár is megtelepszik a szigeten dél felé tartva vagy épp észak felé haladva.

Vadkecskék élnek a szigeten Forrás: shutterstock/Flaviano Fabrizi

A szigetőr lakhelyén kívül csupán két épületet találunk a szigeten, egy 19. századi villát, amelyben ma természettudományi múzeum működik, és az egykori kolostor romjait. Ez utóbbit kalózok rombolták le 1553-ban.

A szigetet előzetes engedéllyel kizárólag vezetett túra során látogathatjuk meg.

Komp nem működik, a látogatóknak saját maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy valahogy átjussanak a szigetre, de ahhoz, hogy kiköthessenek, megint csak engedélyt kell kérniük a hatóságoktól. Montecristo kizárólag április 1-től 15-ig, illetve augusztus 31. és október 31. között látogatható.

Az egykori kolostor romjai Forrás: shutterstock/sansa55