Egyre több szexuális zaklatás történik a repülőgépeken

2018.11.28. 11:01

A szexuális zaklatás kérdését még mindig tabuként kezelik a légitársaságok, pedig az FBI kutatása szerint az utóbbi négy évben 66 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma. A valódi helyzet pedig ennél is súlyosabb, hiszen rengeteg szexuális bántalmazásra, visszaélésre soha nem derül fény.

A Southwest Airlines légitársaságnál a múlt hónapban egy hét leforgása alatt két incidenst is jelentettek. Az egyik járaton egy férfi a mellette utazó alvó nő pulóvere alá nyúlt be, hogy megfogja a mellét, a másik esetben szintén egy férfi kezdte tapogatni a mellette ülő nőt, majd amikor rendre utasították, annyira kikelt magából, hogy a pilóta kényszerleszállást hajtott végre, hogy eltávolítsák a tomboló utast a gépről – adta hírül a Reisereporter.

Több esetben molesztáltak alvó nőket a járatokon. A kép illusztrációForrás: AFP/Antonio Saba

Az FBI 2017-ben 63 hasonló esetet regisztrált, a bejelentett zaklatások száma 2014 és 2017 között 66 százalékkal növekedett. A sokkoló adatokra az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma úgy reagált, hogy speciális munkacsoportot hozott létre a repülőgépeken történő szexuális visszaélések megelőzésére.

A probléma egyébként nem csak az utasokat érinti. Egy májusi felmérés szerint az amerikai légiutas-kísérők 68 százalékát érte már szexuális zaklatás a munkája során. A légitársaságok alkalmazottai úgy érzik, munkáltatójuk semmit nem tesz az esetek megelőzéséért, és abban sem nyújt segítséget, hogy kezelni tudják az ehhez hasonló helyzeteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK