Ez a világ legveszélyesebb zarándokútja

Kajlás-hegy zarándoklat Tibet
A táj kopár, de lenyűgöző
Vágólapra másolva!
Az El Caminóhoz, vagy más néven Szent Jakab-úthoz képest nevetségesen rövidnek tűnik, hiszen mindössze 54 kilométer. Mégis a világ legveszélyesebb zarándokútjának tartják, és évente tucatnyi ember válik az áldozatává.
Vágólapra másolva!

A tibeti Kajlás-hegyet megkerülő útvonal ugyanis 4600-5700 méter magasságban halad, ezért a zarándokoknak meg kell küzdeniük a magashegyi betegséggel, aminek enyhébb tünetei már 1500-3000 méter magasságban jelentkezhetnek.

A tibetiek genetikailag is alkalmazkodtak a magashegyi körülményekhez,

a legtöbb embernek azonban napokra vagy akár hetekre van szüksége az akklimatizálódáshoz. De a zarándoklat nemcsak a magassági betegség, hanem az időjárás kiszámíthatatlansága miatt is megerőltető.

A Kajlás-hegy, amelynek csúcsát Milarepán kívül még egyetlen ember sem hódította meg Forrás: AFP/Boisvieux Christophe

A buddhisták szent hegye, a Kajlás (angolos átírásban Kailash) a Transzhimalája nyugati vonulatának legmagasabb orma.

Csúcsa 6714 méter magas,

de még soha senki nem mászta meg, mert az a szent hely megszentségtelenítését jelentené. Pontosabban mégis volt valaki, aki feljutott a csúcsra, mégpedig a tibeti buddhizmus legfontosabb figurája, Milarepa (1052–1135), aki a fekete mágia mesteréből lett a tibeti vallás legjelentősebb szentje.

A táj kopár, de lenyűgöző Forrás: AFP/Michael Runkel

Milarepa állítólag a Kajlás-hegyen küzdött meg az ősi tibeti vallás, a bön főpapjával, és ettől kezdve a bön vallás hívei – szemben a lámaizmus vagy a hinduizmus követőivel – az óramutató járásával ellentétes irányban kerülik meg a szent hegyet zarándoklatuk során.

Van, aki így teszi meg az 54 kilométert Forrás: AFP/Boisvieux Christophe

Az 54 kilométeres körmenetet kellő felkészülés után kényelmesen meg lehet tenni három nap alatt. Akadnak, akik egy nap alatt akarják teljesíteni a távot, mások viszont a földön kúszva, leborulva haladnak végig a nehéz terepen, ami 15-20 napba is beletelhet, és meglehetősen fájdalmas procedúra. Évente 15-20 ezer zarándok látogat el a szent hegyhez, közülük tucatnyian esnek áldozatul a szokatlan körülményeknek, általában 60 év felettiek.

Évente 15-20 ezer zarándok fordul meg itt Forrás: AFP/Jin Liangkuai