Turisták százai rekedtek a Thai-öböl szigetein

2019.01.04. 10:31

A Pabuk trópusi vihar miatt turisták százai rekedtek a Thai-öböl szigetein, és bezárt ott több repülőtér és kikötő - közölték pénteken a thaiföldi hatóságok.

Harminc éve először csapott le trópusi vihar a monszunidőszakon kívül erre a turisták által igen kedvelt területre. A szél ereje helyenként megközelítette az óránkénti 75 kilométert, a hullámok magassága pedig elérte az 5 métert. A vihar az előre jelzettnél hamarabb érkezett.

Kattintson a képre a galériáért!

Lecsap a vihar egy kikötőre Thaiföld déli részén Szurat Thani tartományban (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Két regionális repülőtér - Nakhonszithammarat és Szamuj - szombatig nem üzemel, így több ezer turista marad a kontinenstől elzárva. További légikikötők bezárása várható. A Pabuk jelenleg a Thai-öbölben fekvő szigetek - Szamuj, Phangan és Tao - felé halad. A szigetek az év végi turizmust választók kedvelt célpontjai.

Pattani tartományban, a Malajziával közös határ közelében, egy halász meghalt, amikor péntek hajnalban többméteres hullámok kapták derékba hajóját. A legénység egy másik tagja eltűnt.

Borús kilátások

Puviang Prakammin, a thaiföldi meteorológiai intézet vezetője azt mondta: a Pabuk annyira kiterjedt, hogy az említett szigetek mindegyikét érinti. Az előrejelzések szerint viszont nem várható, hogy tájfunná erősödik, amely már óránkénti 118 kilométeres szelet jelentene. Úgy vélekedett, hogy 1962 óta a mostani a legpusztítóbb vihar, amely Thaiföldet éri. Akkor a Harriet nevű trópusi viharnak ezer halálos áldozata volt.

Kattintson a képre a galériáért!

A thai meteorológiai intézet vezetője magyarázza a vihar várható vonulását (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Bangkok Post/Bangkok Post Plc/Somchai Poomlard

A Pabuk a Thai-öblöt elhagyva az Andamán-tenger felé tart majd, ahol feltehetően veszít erejéből. A térségben van Krabi és Phuket üdülőhely, ahonnan sok turista - tartva a vihar következményeitől - már szerdán elutazott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK