A Malindo Air nevű malajziai légitársaság légiutas-kísérő személyzetének több tagját azzal vádolják, hogy egy olyan bűnbanda tagjai, amely kábítószert csempészett Malajziából Ausztráliába – közölte szerdán az ausztrál rendőrség.

A rendőrség szerint a bűnbanda mintegy 20 millió ausztrál dollár (mintegy 4 milliárd forint) értékű heroint és metamfetamint csempészett be Ausztráliába. A nyomozók szerint a drogokat a légi személyzet tagjai saját testükre erősítve vitték Malajziából Melbourne-be vagy Sydney-be.

Az elmúlt két hétben nyolc embert vettek őrizetbe Melbourne-ben, négy férfit és négy nőt. Közülük hatan vizsgálati fogságban maradnak májusig, a bírósági eljárásig, ketten pedig óvadék ellenében távozhattak. 

A bűnszervezet öt éve működött, és az ausztrál ABC közszolgálati adó információi szerint a nyolc gyanúsított közül legalább kettő a Malindo Air

A Malindo Air egyik járata - több légiutas-kísérő csempészett drogot. Képünk illusztrációForrás: Wikimedia/Sabung.hamster

alkalmazottja volt. Ausztrália Victoria államának rendőrfőnöke, Tess Walsh elmondta, hogy a bűnszervezetet vietnámiak irányítják Melbourne-ből.A rendőrség januárban luxusautókat, több ezer dollárnyi készpénzt és drogot foglalt le több melbourne-i razzia során.

Victoria állam határrendészetének parancsnoka, Craig Palmer hangsúlyozta, hogy a légitársaságok alkalmazottai sem állnak a törvények felett, és súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik arra használják pozíciójukat, hogy megpróbálják kijátszani a határellenőrzést.

Tavaly júniusban a Malaysian Airlines egy légiutas-kísérőjét őrizetbe vették a melbourne-i reptéren, miután poggyászában megkísérelt becsempészni az országba 3,5 kilogramm heroint.