Csúzlival tartják távol a leghíresebb indiai építmény, a Tádzs Mahal látogatóit zaklató rhesusmakákókat Agra városában.

A majomcsapatok élelem után kutatnak a monumentális, 17. századi síremlék bejáratának környékén, ahol egyébként a látogatók táskáit átvizsgálják, és az ételt kivetetik. Bridzs Bhusan, a Tádzs Mahal biztonsági főnöke a Reutersnek elmondta, munkatársai helyi készítésű csúzlikat kaptak, hogy távol tartsák a makákókat. Azt vettük észre, hogy már attól megijednek, ha látják, hogy előkapjuk és meglóbáljuk a csúzlit."

A műemléken belül és környékén nagyjából 500-700 makákó él, Agra városában összesen 10 ezer. Szakértők szerint azért viselkednek egyre agresszívebben, mert a terjeszkedő város mind többet foglal el természetes élőhelyükből. Novemberben Agra környékén az anyja mellől ragadott el és ölt meg egy majom egy 12 napos kisfiút.

A Tádzs Mahal India egyik fő nevezetességeForrás: AFP/robertharding/Tim Graham/Tim Graham

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ. Az épületegyüttes 22 év alatt készült el, és a kincstár tartalmának nagy részét felemésztette.

A Tádzs Mahalt naponta 25 ezren látogatják, számuk a főszezonban a 80 ezret is eléri.