Az Anglia délnyugati részén található Bath 1987-ben már elnyerte az UNESCO világörökségi címét, most azonban újra pályázik rá tíz másik európai fürdővárossal együtt.

Találóbb nem is lehetne Bath neve, a 90 ezres angliai város neve magyarul ugyanis fürdőt jelent. A település az Egyesült Királyság egyetlen természetes meleg vizes forrásával büszkélkedhet, amit már a rómaiak is felfedeztek: az időszámításunk szerinti első századokban általuk épített fürdőkomplexum ma is látható. Az itteni forrásvíz gyógyhatásának köszönhetően később is kedvelt célpontja volt az angol arisztokráciának. Pazar épületei a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozzák.

A gyönyörű angol várost az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította, ami csak fokozta népszerűségét: jelenleg évente közel 6 millió turista keresi fel. Úgy tűnik azonban, hogy a város vezetése még nagyobb babérokra tör, hiszen ismét megpályázta a világörökségi címet, ezúttal tíz másik európai településsel együtt. Amint arról az Origo is beszámolt, a németországi Bad Kissingen, Baden-Baden és Bad Ems, a csehországi Karlovy Vary, Mariánské Lázne és Frantiskovy Lázne, az ausztriai – Bécs melletti – Baden, a belgiumi Spa, a franciaországi Vichy, az olaszországi Montecatini Terme és a nagy-britanniai Bath városa Great Spas of Europe néven kérte felvételét a rangos listára, hogy felhívják a figyelmet a gyógyfürdőzés hagyományára, egészségügyi és turisztikai jelentőségére. A pályázatot várhatóan 2020 közepén bírálja el a szervezet.

Az alábbi képre kattintva megnézheti, mire is olyan büszke méltán Bath városa!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/robertharding/Stuart Black/Stuart Black