Tömeghalált hozó romok előtt fényképeztetik magukat a turisták

2019.02.07. 21:46

A kínai Pejcsuant 2008-ban rázta meg egy pusztító erejű földrengés. Azóta rengeteg dolgot újjáépíttettek a környéken, de van, amit érintetlenül hagytak az utókornak.

Pejcsuanról 2008. május 12-e előtt kevesen hallottak. A hasonló nevű megye székhelye volt Kína Szecsuan tartományában, Csengtutól 143 kilométerre északra. Azon a napon azonban 14 óra 28 perckor egy 7,9-es erősségű földrengés rázta meg a térséget, amely örökre megpecsételte az eldugott település sorsát.

A földrengésben több mint 90 ezer ember lelte halálát, ebből egyedül Pejcsuanban 8600-an. A település lakosságának a fele vesztette az életét, köztük 1300 gyermek, amikor egy nagy iskolaépület összeomlott.

Miután a település épületeinek 80 százaléka a földdel vált egyenlővé, ráadásul a földcsuszamlások miatt több emelet magasságban sár temette be a romokat, a kormány úgy döntött, hogy Pejcsuant többé nem építik újjá, hanem megőrzik emlékhelynek az akkori állapotában. A túlélőket a 20 kilométerre fekvő Jungcsangba költöztették.

Pejcsuan ma szinte teljesen úgy néz ki, mint a 2008-as katasztrófa után. A szabadtéri emlékhelyen a látogatók saját szemükkel láthatják a pusztítás erejét. Az eredeti állapotokhoz képest mindössze annyi a különbség, hogy néhány omladozó épületet állványokkal támasztottak meg a turisták védelmére.

Kattintson az alábbi fotóra, és nézze meg a különleges emlékparkot!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Europress/Getty Images/Lam Yik Fei

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Pejcsuan megye egésze hatalmas fejlődésen ment keresztül a földrengés óta. A leomlott, megrongálódott épületek helyére újakat építettek, szinte rá sem lehet ismerni a katasztrófa sújtotta területre. Másutt a természet hódította vissza a romokat.

Ha az alábbi képre kattint, összehasonlíthatja, mennyit változott a térség mindössze tíz év alatt.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Liu Kun And Chen Kai

KAPCSOLÓDÓ CIKK