Ahogy az várható volt, Velence városi tanácsa elfogadta, azt a javaslatot, hogy napi belépődíjat fizettetnek Velencében az oda látogató turistákkal.

A május 1-jétől életbe lépő rendelet szerint az év nagy részében 6 eurót fognak beszedni a látogatóktól, de a szezontól függően ez lehet 3, 8 és 10 euró is. A tanács azt is közölte, remélik, hogy 2022-re ráveszik a turistákat arra, hogy jegyüket előre foglalják le. Luigi Brugnaro polgármester szerint ez az egyetlen módja, hogy a Velencét látogató embereket megszámolják. „Senkitől nem tagadjuk meg a belépést, de aki nem foglal előre, annak nehezebb lesz bejutnia" – idézi a városvezetőt a The Local.

Egyes forgalmas pontokra már tavaly kapukat szereltek fel, ahol csak a helyiek mehetnek átForrás: AFP/Andrea Pattaro

A díj alól mentesülnek, akik a városban élnek, dolgoznak vagy tanulnak. A városi tanács azt tervezi, hogy 2020-tól további mentességet vezet be azoknak, akik legalább egy éjszakát Velencében töltenek, mivel tőlük már beszedi a turistaadót a szállásuk. Azok is mentesülnek majd a díjfizetés alól, akik megveszik a Venezia Unica kártyát - ez a tömegközlekedés használatára és a nevezetességek látogatására jogosít. A hét évesnél fiatalabb gyermekek, a fogyatékkal élők, a helyi lakosok rokonai, a nyaralótulajdonosok, a Veneto régióban máshol élők és a fegyveres erők tagjai számára várhatóan szintén elengedik a díjat 2020-tól.

Forrás: AFP/Andrea Pattaro

A tanács ezen kívül azt is fontolóra veszi, hogy mentességet ad azoknak, akik Velencében születtek, de már nem élnek ott, valamint a busszal érkező turistáknak, nekik ugyanis már most is környezetterhelési díjat kell fizetniük. Akik nem veszik meg a belépőt, 100-tól 400 euróig terjedő bírségra számíthatnak, de a polgármester azt ígérte, hogy ennek érvényesítése nem lesz „támadó jellegű". „Nem akarjuk militarizálni a várost" – mondta Brugnaro.

A legforgalmasabb napokon a 130 ezret is eléri a lagúnák városában megforduló turisták száma. A helyiek már régóta panaszkodnak a turistaáradatra, a mostani lépéssel ezt igyekszik kezelni az önkormányzat.