Drágul az utazás Nagy-Britannia talán legszebb városába

2019.02.08. 11:49

Turisztikai adót vezethet be Edinburgh, elsőként Nagy-Britannia városai közül, hogy megpróbálja jobban kezelni a látogatók számának növekedésével járó hatásokat.

Nagy-Britannia egyik legfestőibb, félmilliós lakossággal rendelkező városába csak a tavalyi három nyári fesztiválra több mint 3 millióan érkeztek, a külföldi vendégek száma pedig évente átlagosan 1,75 millió volt 2015 és 2017 között. Skócia fővárosa ezzel, London után, a második legnépszerűbb város volt Nagy-Britanniában. Edinburgh óvárosa 1995 óta az UNESCO Világörökség része.

A városi tanács - a skót parlament jóváhagyására váró - döntésének alapján az elfoglalt szálláshelyek után éjszakánként 2 angol font (mintegy 730 forint) átmenő vendégadót kellene fizetni. A testület számításai szerint a Barcelona és Róma példájára kivetett adóból évente 14,6 millió angol font bevételre tehetnének szert, és azt a helyi szolgáltatások és létesítmények javítására fordítanák.

Az Egyesült Királyságban Edingburgh-ban volt a legmagasabb, átlagban 83,7 százalékos, a szállodák telítettsége 2017-ben. Mindazonáltal a turisztikai adó bevezetésének javaslata nem nyerte el mindenki tetszését. A városi tanács felmérésének adatai szerint a szállásadóknak mindössze 51 százaléka támogatja az új teher bevezetését.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen galériát Edinburgh páratlan épületeiről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/robertharding/Neale Clark/Neale Clark

"Nem ez a megfelelő idő arra, hogy új adót vessenek ki, és még több bürokráciával sújtsák a kis vállalkozásokat" - mondta Garry Clark, a kisebb cégek érdekeit képviselő szövetség vezetője. A hotelszövetségek szintén aggodalmaiknak adtak hangot amiatt, hogy egy gazdaságilag érzékeny időben különadót vessenek ki turistákra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK