Online vécétérképet fejleszt a kínai kulturális és turisztikai minisztérium felkérésére az ország egyik legnagyobb internetes keresőmotorját működtető Baidu, hogy ezzel segítse a turistákat a legközelebbi illemhelyek gyors megtalálásában.

Csang Jü miniszterhelyettes elmondta: a Baidu térképén június végére kereshetővé válik szinte minden 2019 előtt épült mellékhelyiség, amely valamilyen turisztikai látványosság, közlekedési csomópont, étterem, szórakozóhely, szabadidőközpont, illetve park területén vagy közelében található - jelentette a CGTN, a kínai állami televízió nemzetközi hálózata. A keresőrendszerbe eddig mintegy húszezer illemhely koordinátáit táplálták be. A felhasználóknak lehetőségük lesz majd akadálymentesített vécékre is szűkíteni a keresést.

Kínában 2015-ben hirdették meg a vécéforradalmat, amelynek keretében 2017-ig 70 ezer nyilvános vécét építettek vagy újítottak fel. 2018-tól 2020-ig további 64 ezer illemhelyet adnak át a kulturális és turisztikai minisztérium tervei szerint. Az új vécék kialakításakor fejlett technológiát alkalmaznak, amely javítja a higiéniai követelményeket, az energia- és víztakarékosságot és a hozzáférhetőséget.

Az alábbi képre kattintva megnézhet néhányat az eddig átadott illemhelyekből.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Congjun