Az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum arra kérte a látogatókat, hogy tiszteljék a halottak emlékét, és ne egyensúlyozzanak a táborba vezető vasúti síneken.

A múzeum a Twitter-oldalán a következő szöveget posztolta: „Amikor az Auschwitz Múzeumba jön, egy olyan helyen jár, ahol több mint 1 millió embert öltek meg. Tisztelje az emléküket. Vannak jobb helyek is, ahol megtanulhat egyensúlyozni egy gerendán, mint azon a helyen, amely százezrek deportálását jelképezi a halába."

Az emlékhelyre egyre több turista érkezik, és már évek óta komoly problémát okoz a tiszteletlen, sőt vandál látogatók kezelése. A múzeum vezetésének közleménye ugyanakkor megosztotta a közönséget.

A Twitter-posztra reagálva volt, aki ahhoz hasonlította a síneken egyensúlyozó turistákat, mintha valaki egy temető sírjain kézen állna. Többen azonban túlzásnak találták a tilalmat. Egy holokauszt-túlélő fia például, aki sok családtagját elveszítette, ezt írta a múzeumnak:Szerintem ez a tweet méltatlan és korlátozó. Néha az embernek szüksége van a leengedésre. Ne próbáljanak meg mindenkit az önök verziója szerinti tiszteletre rávenni."

A Krakkótól 60 kilométerre nyugatra található dél-lengyelországi koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt a második világháború idején. Körülbelül 1,1 millió embert öltek meg itt, mintegy 90 százalékuk zsidó volt.