Lezárták a turisták előtt a világ egyik legszebb kanyonját

2019.03.25. 05:00

Tönkretették a látogatók és az időjárás Izland egyik nevezetességét. Leghamarabb júniustól lehet csak túrázni oda.

Az izlandi Fjaðrárgljúfur a világ egyik legszebb kanyonja. A sziget dél-keleti oldalán található képződmény körülbelül két kilométer hosszú, a mélysége pedig néhol eléri a 100 métert. Eredete körülbelül 2 millió évre tehető vissza, amikor a gleccserekből származó víz utat tört magának a sziklákon.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg a fantasztikus természeti képződményt!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Photononstop/Philippe Turpin

Mivel a látványosság közel van az Izlandot körülölelő autóúthoz, a Ring Roadhoz, a megközelítése viszonylag könnyű. Nem csoda, hogy a turisták özönlenek oda, különösen Justin Bieber ott forgatott, I'll Show You című klipjének 2015-ös megjelenése óta, amelyet 400 millióan néztek meg a YouTube-on.

A környezet megóvása miatt a kanyont már tavaly tavasszal is le kellett zárni egy időre, a környezetvédelmi hatóság pedig idén február végén ismét tilalmat rendelt el. Eredetileg csak két hétre tervezték a stopot, hogy a turistaözön és az olvadó hó miatt károsodott ösvények helyreálljanak, ám most június 1-ig meghosszabbították a zárva tartást – írja az Iceland Review. A hatóság azonban már most jelezte, hogy csak akkor nyitják újra a kanyont a látogatók előtt, ha valóban helyreáll addig a környezet.

Így néz ki most a kanyonhoz vezető turistaút:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK