Tiltakoznak a szexmunkások az amszterdami túratilalom miatt

2019.04.03. 05:47

Komoly tiltakozást váltott ki az amszterdami szexmunkások körében a városvezetés terve, miszerint betiltanák a vezetett túrákat a vörös lámpás negyedben.

Amint arról az Origo is beszámolt, jövő évtől betiltják a vezetett városnéző sétákat és kocsmatúrákat Amszterdam vöröslámpás negyedében, főként a belvárosi turistaáradat mérséklése céljából. A városközpont többi részén is legfeljebb 15 fős csoportokat szervezhetnek az ezzel foglalkozó irodák. „Nem tartjuk helyénvalónak, hogy a turisták a szexmunkásokon legeltessék a szemeiket" - mondta Udo Kock, a terveket bejelentő alpolgármester.

A tilalom által érintett szexmunkások ugyanakkor ellenzik a tervet írja a Sun. Szerintük az idegenvezetők gyakran segítenek arra nevelni a turistákat, hogy tisztelettel viselkedjenek az ott dolgozó nőkkel. Ráadásul a bevételeiket is féltik, hiszen forgalmuk jelentős része származik ezektől a látogatóktól.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg Amszterdam vöröslámpás negyedét!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Anoek De Groot

Felmérések szerint hetente több mint ezer szervezett csoport érkezik a vöröslámpás negyedbe, a kora esti csúcsidőben óránként mintegy 28. A mintegy 800 ezres lakosságú Amszterdam becslések szerint tavaly 18 millió látogatót fogadott.

A városvezetés kitart a tilalom mellett. Udo Kock szerint a városnegyed túlzsúfolttá vált a turizmus miatt. „Voltak esték, amikor a helyi lakosok egyszerűen nem tudtak kilépni otthonaikból, mert az utcák annyira tömve voltak" – idézte az alpolgármestert az AP. Elismerte, hogy nem mindenki boldog a döntéstől, sokan mások viszont örülnek, hogy a város kezeli végre a vezetett túrák ügyét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK