A világ legmélyebb medencéjét építik Lengyelországban – képek

2019.04.11. 05:00

Várhatóan ősszel adják át a Varsó melletti Mszczonówban a világ legmélyebb medencéjét.

A Deepspot néven megnyitandó létesítmény fő látványossága az a lyuk lesz, amely a medence aljáról indul, és a vízfelszíntől számítva 45 méteres mélységig hatol le. A tervezők szerint nemcsak a mélység, hanem a víz átlátszósága is különleges lesz: az oda leereszkedő búvárok úgy érzik majd magukat, mintha az űrben lebegnének, és nem lenne körülöttük víz. Utóbbiból egyébként 8 ezer köbméter fér majd a medencébe, ami 27-szer annyi, mint egy átlagos, 25 méteres medence űrtartalma – áll a társaság ismertetőjében.

A víz hőmérséklete valamivel melegebb lesz, mint a hagyományos medencéké, így a víz alatt eltöltött hosszú idő ellenére sem kell búvárruhát venni a gyakorlatozáshoz. A létesítmény elvileg az év minden napján és minden órájában fogadni tudja majd a világ minden tájáról a búvárokat – kezdőket és profikat egyaránt. De nem csak őket, hiszen a medencébe épített üvegfalú alagúton keresztül bárki megnézheti szárazon is a búvárokat.

Kattintson az alábbi képre, és nézzem meg galériánkat a medencéről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Deepspot

A világ legmélyebb medencéje jelenleg az olaszországi Montegrotto Termében található, Padovától nem messze. Az Y-40 Deep Joy 42,15 méteres mélysége egy 14 emeletes épület magasságának felel meg (itt megnézheti egy videón, milyen oda lemerülni). A Deepspot ezt túlszárnyalja majd, ám a csúcsot tőle is átveheti majd 2020-ban az angliai Colchesterben épülő Blue Abyss, amelyet 50 méter mélyre terveznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK