Országos kampány indul a nemzeti parkok fejlesztéseinek bemutatására

2019.05.02. 14:39

Országos kampány indul a nemzeti parkok Széchenyi 2020 programban magyar és európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseinek bemutatására - mondta Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

A tematikus kampánnyal hat nemzetipark-igazgatóság eseményeihez csatlakoznak. Az első esemény Dévaványán, a Túzok Fesztiválon lesz szombaton, az utolsó pedig július 6-án Kápolnapusztán. A programokról, az események időpontjairól tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők ezen a honlapon és az Együtt fejlődünk Facebook-oldalán.

Képünk illusztrációForrás: Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az államtitkár elmondta, hogy a Széchenyi 2020 programban a 2014-2020-as időszakban mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a nemzetipark-igazgatóságok fejlesztéseire. Ezzel a 10 nemzetipark-igazgatóság közel 100 projekttel mintegy 100 ezer hektáron javítja a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát. Fejlesztik továbbá a természetvédelmi kezelést és a nagyközönség számára a bemutatást szolgáló infrastruktúrát, illetve a természetvédelmi őrszolgálatot.

Magyarország teljes területének harmada természetközeli állapotban maradt meg, 9 százaléka védett terület, 21 százaléka pedig Natura 2000 terület. Tavaly a nemzetipark-igazgatóságoknál regisztrált látogatók száma meghaladta az 1,6 milliót.

Az államtitkár mindezek mellett számos, a Széchenyi 2020 programban megvalósuló fejlesztést is említett. Többek között megépült az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság látogató- és fogadóközpontja, megújul a szilvásváradi Szalajka-völgyi információs ház a Bükki Nemzeti Parkban. Ilyen források segítségével valósult meg a Kiskunsági Nemzeti Parkban a bugaci fogadótér, valamint a fülöpházi Naprózsa Ház. A fejlesztések során megújul a Hortobágy település nagyrendezvényeinek helyet adó Vásártár és a kiállító terek is. Korszerűsítik még több tucat barlang műszaki eszközeit, csak a Bükki Nemzeti Parkban 38 barlang és azok közvetlen környezetét érintő védelmi beavatkozásra kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK