2021-ig lezárva marad a meseszép thaiföldi Maya-öböl, amely A part című, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült hollywoodi kalandfilmből vált világhírűvé.

A Phi Phi-sziget déli részén fekvő, sokáig felfedezetlen strandot tavaly június elején zárták le, hogy a turistaáradat által tönkretett élővilága regenerálódhasson. A tervek szerint négy hónap múltán, október 1-jén nyitották volna meg, de a thaiföldi természetvédelmi hatóságok októberben azt közölték, még hosszú időre van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a terület ökoszisztémája.

Thon Thamrongnawasawat, a thaiföldi nemzeti parkok osztályának tanácsadója most az közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a látogatási tilalmat 2021 közepéig meghosszabbítják. A kétéves hosszabbítás lehetővé teszi az állatvilág teljes felépülését – idézi őt a Daily Mail. A tilalom feloldása után korlátozni fogják a látogatók számát, és kitiltják a várakozó hajókat a környező vizekről.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a meseszép szigetről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

A tilalom előtt naponta 5 ezren érkeztek csónakokon Ko Phi Phi idilli partszakaszára az olyan nagy üdülőhelyekről, mint Krabi vagy Phuket. A Maya-öböl sorsa az után pecsételődött meg, hogy 2000-ben bemutatták a Magyarországon A part címmel vetített filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével. A fiatal hátizsákos turisták kolóniájának életét bemutató alkotás nyomában turistaözön indult a híressé vált strandra, veszélyeztetve a tenger élővilágát.