Emberi hiba okozhatta a havannai utasszállító katasztrófáját

Kuba, lezuhant gép
Havanna, 2018. május 19. Rendőrök és mentőalakulatok tagjai a lezuhant Boeing 737 utasszállító repülőgép roncsainál a José Martí nemzetközi repülőtérnél, a kubai fővárostól, Havannától délre 2018. május 18-án. A kubai légitársaság által bérelt mexikói Damojh légitársaság belföldi járatként közlekedő gépe röviddel a felszállás után szenvedett balesetet fedélzetén 104 utassal és 9 fős legénységgel. Eddig négy túlélőt találtak őket kórházba szállították, de egyikük később belehalt sérüléseibe. (MTI/EPA/Omara Garcia)
Vágólapra másolva!
A 113 utasból mindössze egy ember, egy 20 év körüli nő élte túl a Boeing 737-200 katasztrófáját, amely egy éve zuhant le Havannától 20 kilométerre, Santiago de las Vegas környékén. A kubai polgári repüléstechnikai intézet friss vizsgálati eredménye szerint a pilóták számítási hibája miatt zuhant le az utasszállító.
Vágólapra másolva!

„A baleset legvalószínűbb oka a személyzet által végzett műveletekben keresendő, abban, hogy

hibás súly- és egyensúlyszámításokat végeztek,

azok vezettek a repülőgép feletti ellenőrzés elvesztéséhez és a gép lezuhanásához a felszállás folyamán” – olvasható az intézet által kiadott közleményben, amely a feketedoboz adatai egy évig tartó vizsgálatának eredményeiről számol be.

A belföldi járatként – Havanna és a kelet-kubai Holguín között közlekedő – 39 éves repülőgép az esős időben történt felszállást követően a José Martí nemzetközi repülőtérnél, a kubai fővárostól, Havannától 20 kilométerre délre szenvedett balesetet, a közeli Santiago de las Vegas környékén zuhant le.

Rendőrök és mentőalakulatok tagjai a lezuhant Boeing 737 utasszállító repülőgép roncsainál a José Martí nemzetközi repülőtérnél. A gép röviddel a felszállás után szenvedett balesetet tavaly májusban Forrás: MTI/EPA/ACN/EFE/Omara García

A gépen tartózkodó 113 emberből 11 nem kubai állampolgárságú volt, mindegyikük meghalt a szerencsétlenségben. A személyzet hat tagja (három férfi és három nő), valamint egy női utas mexikói volt, életét vesztette továbbá egy argentin házaspár és két nyugat-szaharai férfi. A személyzet két pilótából, három utaskísérőből és egy műszaki szakemberből állt.

Az egyetlen túlélő egy húszéves nő, aki továbbra is kórházban lábadozik, előtte hat hónapig válságos állapotban volt.

A gépet a Cubana de Aviación nevű kubai légitársaság bérelte a Global Air mexikói légitársaságtól, amelyet Aerolineas Damojh néven is regisztráltak.