Török kori hadijáték kezdődik Tatán

Vágólapra másolva!
Péntek délutántól háromnapos török kori hadijáték kezdődik a tatai vár és az Eszterházy kastély körül. A Tatai Patarán az erődítmény törököktől való visszafoglalását elevenítik fel és a látogatók számos programon ismerkedhetnek a végvári vitézek életével.
Vágólapra másolva!

Háromszáz hagyományőrző részvételével több alkalommal adnak elő csatajeleneteket, melyekben pikások, muskétások, janicsárok és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. Többek között török bazár, teabemutató, török kávéfőzés, tánc és népzenei program várja az érdeklődőket, valamint Rejtett részletekkel címmel kiállítás nyílik a várban Isil Arisoy Kaya fotóiból.

A fesztivál leglátványosabb eseményére június másodikán, vasárnap kerül sor,

amikor petárdával, korabeli nevén patarával törik be a vár kapuját, és visszafoglalják a törököktől. A történet valós eseményen alapul, 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnali napon így indította a meglepetésszerű rajtaütést, majd a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.

Idén újdonság a "Diák-Patara":

az állomáshelyek a török hódoltság korának szimbolikus helyszínei, ahova a gyerekek térkép segítségével juthatnak el, ismeretterjesztő foglalkozásokon, interaktív bemutatókon élhetik át a történelmet. A fesztivál részletes programja a tataipatara.hu oldalon érhető el.