Barokk kastélycsoda, múzeumok, Balaton-parti idill a kis magyar Weimarban

Festetics-kastély, Keszthely
Vágólapra másolva!
Ha Keszthely, akkor a Festeticsek – a városhoz legtöbben a fényűző középkori kastélyt társítjuk. Holott emellett rengeteg látnivaló van még ott: többtucatnyi kiállítóhelyiség és tárlat is működik a Balaton fővárosában, amely a világ városai között valószínűleg előkelő helyen állhat az egy négyzetkilométerre jutó múzeumok számát tekintve. Egynapos sétánk során Keszthely ez utóbbi arcát próbáltuk meg feltérképezni.
Vágólapra másolva!

Már többször is jártam Keszthelyen, de minden alkalommal magával ragadott a barokk stílusú épület varázsa. A Festetics-kastély Magyarország egyik legszebb, de mindenképpen a leglátogatottabb kastélya. Ma Helikon Kastélymúzeum néven muzeális intézményként működik,

öt épületben hat állandó kiállítást mutat be.

A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő épület két évszázadon keresztül a Festeticsek tulajdonában állt. A horvát származású család hosszú időn keresztül Magyarország egyik legjelentősebb nemesi famíliája volt.

A Festetics-kastély madártávlatból Forrás: Kálló Péter / Travelo

Sétánkat a kastély előtti csodálatos szökőkutaknál kezdtük, ahol az egyik helyi idegenvezetőtől sok érdekes információt tudtunk meg, köztük azt, hogy:

a kastély parkja természetvédelmi terület, valamint az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike.

Miután a kastély belső termeit korábban már végiglátogattuk, úgy döntöttünk, hogy ezúttal inkább a 2015-ben mintegy negyedmilliárd forint uniós támogatásból megújult parkra szentelünk több időt. Nem is csalódtunk, mert változatosan és gazdagon kialakított részletek, egzotikus növényfajok és kertépítészeti különlegességek jellemzik.

A világ legkisebb vízimadara

Felkerestük a 2012-ben megnyílt pálmaházat is, amely számos egzotikus növényfajnak ad otthont, Tahititől Floridáig. A Festetics-kastély parkjában álló pálmaház még 1880-ban épült, és külön érdekessége, hogy szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek.

A kastély és a park egy részlete Forrás: Origo

De ezzel még közel sincs vége a kastélyhoz kötődő látnivalóknak, ugyanis Madárpark is társul hozzá. Sétánk kezdetétől rengeteg gyereket láttunk ugyan, de itt volt a legnagyobb a nyüzsgés, mintha a város és a környék összes lurkója összegyűlt volna. Ez nem is csoda, mert a pávákon és a fácánokon kívül közel 40 – többek között Ausztráliában, Dél-Amerikában, Kínában őshonos – vízimadárfaj él itt.

De mindenki az igazi nagy különlegességet kereste: a világ legkisebb vízimadarát, a hottentotta récét, amely szintén a park lakója.

Nem is volt olyan nehéz észrevenni, mert a testhossza ugyan csak 35 centiméter körüli, viszont színpompás tollazata van, a csőre pedig kék színű.

Kulturális sokk a főutcán

A kastélymúzeumot tehát ez alkalommal nem kerestük fel, mert itt akár egy fél napot is el lehetett volna tölteni, ehelyett kisétáltunk a kastély kertjéből, és a város főutcáján, az élettel teli, zsibongó Kossuth Lajos utcán haladtunk végig.

Művészetpártoló Festeticsek

A Festetics család legjelentősebb alakja Festetics György (1755–1819), aki könyvtári szárnyat építtetett a kastélyhoz, emellett számos folyóirat, szépirodalmi mű megjelenését támogatta. 1817-től pedig évente kétszer megrendezte a Helikon ünnepségeket, amelyeken a Dunántúl legnevesebb költőit, íróit látta vendégül. Művészetpártoló tevékenységéből eredeztethető Berzsenyi Dániel mondása, amely Keszthelyt „kis magyar Weimar"-nak aposztrofálja.

Pontosabban, még mielőtt megkezdtük volna utunkat a sétálóutcán, mindjárt a Rádió és Televízió Múzeumba botlottunk, amelyet egy késő barokk stílusú, egykor magtárként szolgáló épületben alakított ki egy helyi vállalkozó. Ez a múzeum is igazolja, hogy ha valaki szeretné dokumentálni a múltat, vagy annak egy szeletét, az akár ilyen ötletekkel is sokat tehet az ügyért.

Az egykori magtárból kialakított Rádió és Televízió Múzeum Forrás: Origo

Aztán az élettel teli, zsibongó főutcán egyfajta „kulturális sokk” ért minket, mert rengeteg, kisebb-nagyobb múzeumot fedeztünk fel, amelyek, ha nem is kínálnak akkora gyűjteményeket, mint mondjuk a Festetics-kastély tágas termei, viszont

rendkívüli ötleteken alapulnak, és rengeteg érdekességet vonultatnak fel.

Jobbára egy-egy házban, házrészben vagy lakásban kialakított kis kiállítóhelyiségekről van szó, amelyek a tematikát tekintve hihetetlen széles skálát kínálnak, hiszen a hüllőktől kezdve a lepkéken keresztül a játékokig bezárólag hosszan lehetne folytatni a sort.

Drakulától a Tüskevárig

Aki szeret borzongani, annak mindenképpen érdemes benéznie a többek között a középkori horrort felelevenítő kínzóeszközök múzeumába. A Horrorárium és Kínzó Múzeumban fél évezred kínzási módszereivel ismerkedtünk meg, egészen az újkorig bezárólag.

A Horrorárium és Kínzó Múzeum bejárata a sétálóutcáról Forrás: Origo

Képet kaphattunk a sötét középkor tortúráiról, valamint a németalföldi, francia, japán módszerekről, de bemutatják a nagyközönségnek Drakulát és Báthory Erzsébet szadizmusát is. Igazat kellett adnunk a reklámprospektusban olvasottaknak, ugyanis a korabeli dokumentumok alapján elkészített eszközök igencsak érzékletesen tükrözik a korábbi századok kegyetlenkedéseit.

A Tüskevár Panoptikum rendkívül népszerű a kicsik körében Forrás: Origo

Ezután azonban békésebb vizekre eveztünk, és felkerestük a híres ifjúsági regények szerzőjének, a közeli Kisbalatonhoz ezernyi szállal kötődő Fekete Istvánnak emléket állító Tüskevár Panoptikumot, ahol természetesen megint csak rengeteg gyereket láttunk. De ugyanez volt a helyzet a Játékmúzeumban, valamint a Lepke- és Egzotikus Hüllőkiállításon is.

Őstengeri csigák és amerikai autócsodák

Külön érdekességet kínál kicsik és nagyok számára egyaránt a budapesti országház csigákból kirakott mása, a Csigaparlament. Alkotója, Miskei Ilona néni 1975-tól 14 éven át 4,5 millió, az egykori Pannon-tengerből származó csiga felhasználásával felépítette a világon egyedülálló makettjét.

Nem kis munkát végzett, hiszen az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokat a parlament díszítéseit utánozva válogatta. Alkotását 1999-ben, külföldi vevőket elutasítva, a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta.

Oldtimerek a Cadillac Múzeumban Fotó: Mudra László [origo]

Aki viszont nem annyira a régmúlt emlékeire, hanem a közelmúlt rekvizítumaira kíváncsi, annak ajánlott felkeresnie a Cadillac Múzeumot, ahol az amerikai autómárka hatalmas monstrumaival találkozhat.
De a sort még jó hosszan folytathatnánk, mert van Keszthelyen sok minden más is, ami szem-szájnak ingere, például reneszánsz erotikus panoptikum is működik a városban.

A híres zeneszerző szülőháza

A sétálóutcán bóklászva persze mindvégig velünk maradt a múlt, hiszen számos műemlék jellegű és műemléki védettséget élvező – romantikus vagy eklektikus stílusú – épület mellett haladtunk el.

Mind közül a legrégebbi a Goldmark-ház:

itt született 1830-ban Goldmark Károly zeneszerző. Ilyenkor én mindig megpróbálok valamilyen benyomást szerezni arról, vajon hogyan élhetett egy-egy híresség, milyen volt az a hely, ahonnan elindult. Ezért a széles, bolthajtásos kapubejárón besétáltunk az udvarba, ahol csodálatos, barokk árkádok tárultak elénk.

A Goldmark-ház: itt született a zeneszerző Forrás: móser

Annyit mindenképpen sikerült leszűrni magunknak az ott töltött rövid idő alatt, hogy igen tehetős famíliából származott a zeneszerző, és ez a családi háttér alighanem megkönnyíthette a számára, hogy egy olyan hivatásnak hódolhasson, ami akkoriban sem kecsegtetett túlzott anyagi jóléttel.

Pillanatfelvétel Keszthely bohém arcáról Forrás: Origo

Sétánkat Keszthely tágas Fő terén zártuk, amely szerintem tovább növeli a város vonzerejét, hiszen impozáns épületek egész sora szegélyezi. Mi a gótikus stílusban épült Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomot néztük meg belülről is, amely amellett, hogy a város legrégebbi épülete, a falain Magyarország legnagyobb gótikus freskói láthatók.

Miért éppen Keszthely?

Keszthely főutcáján egyébként vendéglők, pizzériák, kávézók, cukrászdák, borozók egész sora található, amelyek kitűnő alkalmat kínálnak ahhoz, hogy egy kicsit lazítsunk a rengeteg látnivaló után.
Közben megpróbáltuk sorra venni azt a rengeteg látnivalót, ami miatt érdemes felkeresni Keszthelyt.

I love Keszthely! Forrás: Shutterstock

Van itt például csodálatos, középkori kastély, egy gyönyörű, növény- és állatfajok tucatjait felvonultató parkkal. Számtalan érdekes múzeumba látogathatunk el, számos múltidéző épületet csodálhatunk meg, ráadásul jókat ehetünk és ihatunk – de mind közül talán a legfontosabbat, a Balatont még nem is említettük!