A világon egyre több település küzd a tömegturizmus negatív oldalával. Most egy belgiumi városnak lett elege a látogatókból.

Brugge (franciául Bruges) Nyugat-Flandria legnagyobb városa. Történelmi óvárosa, amely a középkor óta alig változott, az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A várost sokszor az észak Velencéjének is nevezik, hiszen számos csatorna szeli át. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai ezen csatornák mellett találhatóak. 

A kedvező adottságoknak azonban megvan az árnyoldala is: tavaly 8,3 millió turista érkezett a 120 ezres városba, 900 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Közülük pedig 6 millió csak napi látogató volt, aki nem aludt ott.

Korlátoznunk kell (a turisták) beáramlását, ha nem akarunk teljesen Disneylanddé válni" – nyilatkozta Dirk De Fauw polgármester a Nieuwsblad lapnak. Szerinte a minőségi turizmust kell megcélozni, olyanokat várnak, akik ott is alszanak, étkeznek, és megnézik a múzeumokat. A város ezért az alábbi intézkedéseket tervezi:

  • Beszüntetik a reklámkampányokat Brüsszelben és Párizsban az egynapos kirándulók visszaszorítására
  • Az eddigi ötről kettőre csökkentik az egy időben kikötő, nagy utasszállító hajók számát
  • Ezeket a hajókat arra ösztönzik, hogy inkább hétköznap kössenek ki
  • Betilthatják a szuvenírboltok nyitását, hogy megőrizzék a város karakterét
  • Továbbra sem adnak engedélyt a csatornákban a kajakok és nagy hajók számára
  • Idegenforgalmi adót vezethetnek be

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a lenyűgöző városról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou