A világ első időmentes zónája lenne egy norvég szigeten

Sommaröy Norvégia
Sommaröy látképe
Vágólapra másolva!
A világ első időmentes zónája lenne egy északi norvég sziget, ahol nyáron hónapokon át nem nyugszik le a nap, így a helyiek nem látják értelmét az idő mérésének.
Vágólapra másolva!

A május 18. és július 26. között fehér éjszakák által "sújtott" Sommarøy (Nyár-sziget) petícióban kérte az oslói parlamenttől az "idő eltörlését" a szigeten. Mivel a Tromsőhöz közeli szigeten nyaranta egész nap világos van,

nincs nagy jelentősége a pontos időnek,

nincs túl sok értelme délutáni focizásról, vacsoraidőről vagy esti tévézésről beszélni - mondta a dpa német hírügynökségnek félig-meddig viccesen Kjell Ove Hveding, az időmentes zónává nyilvánítás kezdeményezője.

Hveding szerint Sommarøyön nincsenek időbeni korlátok, a gyerekek akár az éjszaka kellős közepén is focizhatnak a grundon, a felnőttek pedig akár éjfélkor is lefesthetik a spalettáikat.

Úgy vélte, az éjféli nap fölöslegessé teszi nálunk az óra használatát.

Az illető elismerte, hogy eléggé őrült ötletről van szó, de a 350 lakosú szigeten egyre többet beszélnek arról, hogy náluk az óra inkább időt rabol, mint ajándékoz.

Sommarøy látképe Forrás: AFP/Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Steve Woods Photography

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogy a boltok állandóan nyitva tartanának a nyári két hónap alatt – írja a Sun. Az embereknek sem lenne előírva, hogy mikor dolgozzanak, mivel munkabeosztásuk rugalmas lenne. Sommarøy, ahol télen két hónapig nem kell fel a nap, halászatból és turizmusból él.