Tizenegy turnusban minden eddiginél több, heti 2500 - összesen mintegy harmincezer - gyermek táborozhat idén nyáron a Balatonnál a zánkai Erzsébet-táborban.

Idén összesen mintegy 130 ezer gyermek vehet részt az Erzsébet-táborok programjain – mondta el a balatoni táborok keddi megnyitóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. 2016-ban csaknem 90 ezren, 2017-ben már több mint százezren, tavaly pedig 126 ezren vehettek részt az Erzsébet-táborok egész éves programjain.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az ottalvós táborok nem jelentenek komoly kiadást a szülőknek, a heti ellátásért, étkezésért és a programokért összesen ezer forintot kell fizetni, de a hátrányos helyzetű diákok ezt is levásárolhatják – szögezte le Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Emellett újdonságként idén minden táborozó térítésmentesen utazhat vonattal a zánkai Erzsébet-táborba, és a hazautat is kormányzati, illetve európai uniós forrásból finanszírozzák. Miskolcról 720, a budapesti Déli pályaudvarról pedig 909 férőhelyes közvetlen Erzsébet-különvonatot indítanak Zánkára. Novák Katalin hangsúlyozta: az Erzsébet-táborokban nemcsak nyáron zajlik a munka, a többi közt tavaszi-őszi kirándulásokat, családi hétvégéket és karácsonyi programokat is szerveznek.

Kattinton a képre a galériáért!Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az ottalvós zánkai táborban nyáron mintegy harmincezer, a nyári napközis táborokban pedig csaknem hatvanezer gyereknek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget – mondta a megnyitón Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke. Az erdélyi ivói táborban az idén két turnusban együtt táborozhatnak magyarországi és erdélyi gyermekek. A későbbiekben ezt a tábort szeretnék kibővíteni és találkozási ponttá tenni az anyaországban élő és a határon túli magyarok közt. A nyári zánkai Erzsébet-táborok mellett az erdélyi táborban tavasszal és ősszel 3600 erdélyi gyermek vehet részt osztálykirándulásokon, nyáron pedig mintegy 1700 anyaországbeli gyermek vakációzhat a határokon túl.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A családi Erzsébet-táborokban várhatóan 1400 család, mintegy 7000 ember kapcsolódhat ki minden nyári hétvégén Zánkán. A zalaszabari és tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban pedig ezer beteg és gyógyuló, valamint speciális ellátást igénylő, 1-es típusú diabéteszes gyermek táborozhat.

Nyáron a napközis Erzsébet-táborokban csaknem hatvanezer gyermek kapcsolódhat ki lakóhelyéhez közel. Idén újdonság, hogy az óvodák is jelentkezhettek négy turnusban napközis Erzsébet-táborok megvalósítására.