Novembertől tilos lesz dohányozni az ausztriai vendéglátóhelyeken

2019.07.02. 15:58

Az osztrák parlament kedden november 1-jei hatállyal megtiltotta a dohányzást a vendéglátóhelyeken. A törvény alól csak a kerthelyiségek és a szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt az egyetlen, amely a tervezet ellen szavazott. A párt szerint a teljes tilalom bevezetése fölösleges beavatkozás az emberek magánéletébe, és a vendéglősök méltánytalan megbüntetése. A döntést számos képviselő üdvözölte, és Brigitte Zarfl egészségügyi miniszter is megköszönte a kezdeményezés széles körű támogatását.

A törvény alól csak a kerthelyiségek és a szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételtForrás: Thinstock

A Don't smoke! (Ne dohányozz!) népszavazási kezdeményezés vezéralakjai, az orvosi kamarát vezető Thomas Szekeres, és a ráksegélyszolgálatot irányító Paul Sevelda is üdvözölte a szavazás végeredményét. Köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket ezen a rögös úton. A petíciónkat aláíró, csaknem 900 ezer osztrák állampolgár támogatása nélkül ez nem valósulhatott volna meg"- nyilatkozta Thomas Szekeres.

A dohányzási tilalom eredetileg tavaly május 1-jén lépett volna életbe, de az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt alkotta koalíciós kormány szabadságpárti nyomásra visszatáncolt az előző kabinet ígéretétől. A néppárti-szabadságpárti koalíció bukását követően azonban újra napirendre került a javaslat.

A törvény értelmében a jövőben tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak.

A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik.

A dohányzók eddig elkülönített helyiségekben hódolhattak szenvedélyüknek az ausztriai éttermekben és bárokban.