A négyemeletes szállodában egy üvegfalú medence is lenne. Az azonban erősen kétséges, hogy a terv valaha is megvalósulhat.

Norvégia híres sziklájára, a Preikestolenre (Szószék-szikla) tervezett egy látványos butikhotelt egy isztanbuli székhelyű tervezőiroda. A Hayri Atak Architectural Design Studio egy négyemeletes szállodát álmodott a sziklára, annak természetes részeként. A szobák a kőfalba lennének vájva, a teraszok pedig a szikla formáját követnék, és páratlan panorámát kínálnának az alatta lévő fjordra, illetve a környező tájra. Az épületet kiegészítené egy függőmedence, amelynek fala üvegből lenne - írja a World Architecture.

Kattintson az alábbi képre, és még több fotót láthat a butikhotelről!

Kattintson a képre még több fotóért!Forrás: Hayri Atak Architectural Design Studio

A szálloda egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, a Szószék-szikla azonban már most is felkapott turistalátványosság. A meredek sziklafal 604 méter magasan emelkedik a Lyse-fjord fölé, a tetején pedig egy körülbelül 25x25 méteres platóról lehet lélegzetelállító fényképeket készíteni. Évente mintegy 200 ezer turista látogatja meg, hogy lefotózza magát láblógatás közben. Egy ilyen kirándulásról korábban mi is írtunk beszámolót, itt olvashatja.

Hogy a hotel felépülhet-e valaha is, arra komoly árnyékot vet, hogy geológusok aggódnak a szikla stabilitásáért. A plató közepén ugyanis van egy fél méter széles és több méter mély repedés. A repedés mindkét oldalába szegeket vertek, hogy mérni tudják a változást. Huszonkét évig nem volt ilyen probléma, legutóbb azonban 2-3 milliméteres növekedést tapasztaltak a résben. A Norvég Geológiai Intézet munkatársai ezért most komolyabb vizsgálat alá veszik a sziklát.