Prágát Budapesttel összekötő vasúti járatokat indít 2020 júniusától a RegioJet cseh közlekedési vállalat - közölte Ales Ondruj, a RegioJet szóvivője.

A RegioJet kezdetben naponta két-két járatot indít mindkét irányban Brünnön (Brno) és Bécsen keresztül. A gyakorlatban a RegioJet jelenleg már létező Prága-Bécs járatainak a meghosszabításáról van szó Budapestig.

Képünk illusztrációForrás: RegioJet

A Radim Jancura cseh vállalkozó tulajdonában lévő RegioJet ezzel a lépésével konkurrenciát, vetélytársat hoz létre a cseh, illetve az osztrák államvasutaknak. A Cseh Vasút (Ceské dráhy) részvénytársaság Prága-Budapest járatai Brünnön és Pozsonyon keresztül kötik össze a két fővárost, az osztrák ÖBB pedig a Bécs-Budapest járatokat üzemelteti.

A cseh közlekedési vállalatnak a járat üzemeltetéséhez osztrák, illetve magyar partnerre van szüksége. Magyarországon ez a partner a Continental Railway Solution, Ausztriában pedig a West Bahn cég lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a RegioJet szerelvényeit osztrák és magyar területen az illető cégek mozdonyvezetői fogják vezetni, s a vonatfelelősök is a partner cég alkalmazottai lesznek. A szerelvények kiszolgáló személyzete azonban végig a RegioJet alkalmazottaiból áll majd.

Képünk illusztrációForrás: RegioJet

A menetjegyek árai egyelőre nem ismeretesek. A szóvivő közleménye szerint "buszjegyszintűek" lesznek, azaz alacsonyabbak, mint a jelenlegi vasúti menetjegyeké. A RegioJet autóbuszaira a két főváros között 645 koronáért (8200 forint) lehet Prágában jegyet venni. Az állami Cseh Vasút naponta hat szerelvényt indít Prágából Budapestre, s egyet éjjel. Az interneten a menetjegy ára 1633 korona (20 600 forint). Az osztrák vasutak mintegy 40 eurót (13 000) kérnek a Bécs-Budapest vasúti járatért. A RegioJet legolcsóbb autóbuszjegye Bécsből Budapestre az interneten 299 koronába (3800 forint) kerül.

Az utasok három osztályon Standard, Relax és Business élvezhetik a RegioJet fedélzeti szolgáltatásait, amely minden esetben magában foglalja a következőket:
- díjtalan helybiztosítás
- ingyenes kávé és egyéb frissítők (üveges víz, menta tea, narancslé)
- ingyenes wifi
- térítésmentes napilapválaszték
- a fedélzeti szórakoztató rendszer díjtalan használata (filmek, zene és egyéb tartalmak)
Kibővített ellátás a Business osztály fülkéiben, amely egy pohár pezsgőt is magában foglal.