A lassú utazás egészen új élményekkel gazdagít

NE HASZNÁLD!!!
Vágólapra másolva!
Manapság sok helyről halljuk, hogy lassuljunk le, álljunk meg, nézzünk körül, vegyünk egy mély lélegzetet, és élvezzük a pillanatot. Van már "slowdown" mozgalom,"slow food" az étkezés minden velejáróját kiélvezve, sőt „slow cooker" lassú főzőedény is, és bizony a „slow travelnek" is akadnak követői szép számmal. De mit is jelent ez pontosan? Mit takar a kifejezés, kinek ajánlott, és kinek nem?
Vágólapra másolva!

A felpörgetett és a csúcsra járatott jelzők manapság már lassan a hétköznapi életünk alaprészei közé tartoznak. Ember legyen a talpán, aki a naponta rázúduló feladatok tömkelegét, a közösségi interakciókból adódó élményeket és a mindenhonnan felénk zúduló információk halmazát derűs nyugalommal tudja kezelni.

Nem csoda, hogy az utóbbi időben teret nyert az úgynevezett „slowdown" mozgalom,

amely csokorba gyűjti azokat a tevékenységeket, amelyektől az ember könnyebben töltődik, és amelyek gyakorlatilag eltűntek a hétköznapi taposómalomban.

Ablakok a budapesti Kálvin téren - ki venné észre a rohanásban? Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Azoknak, akiket az új tapasztalatok és az utazás éltet, érdemes megismerkedni az úgynevezett „slow travel" mozgalommal, amire manapság akár egész utazási irodák építik ügyfélkörüket. Átolvasva egy-két ezzel foglalkozó weboldalt, az ember könnyen legyinthet, hogy nem találta fel senki a spanyolviaszt ez ügyben, hiszen forradalmian új dolgokat nem közöl. Mégis érdemes picit megnézni, mitől is nevezheti magát valaki „lassú utazónak".

Felfedezni a helyi értékeket

Az egyik alapvető pillére a mozgalomnak a helyi értékek felfedezése, és a helyi vállalkozások támogatása. Azaz, ha elutazunk valahova, ne feltétlen az egyik hipermarket polcairól töltsük fel a kocsi csomagtartóját, hanem vegyük a fáradságot, és látogassuk meg a helyi piacokat. Ezek úgyis sokadvirágzásukat élik hazánkban is, arról nem is beszélve, hogy egyre több fesztivál szerveződik ételek vagy éppen italok köré.

A nagymarosi piac Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha felfedezünk egy új országot, új várost vagy új tájegységet, keressük tehát a helyi jellegzetességeket, legyen az egy helyi specialitás, vagy egy termék, amely az adott tájegységben készül. A közösségi médiában rengeteg a helyi kisvállalkozások vagy termelők által szervezett program a gombatúráktól kezdve az idegenvezetésen keresztül a kisebb pincészetek által hirdetett borkóstolóig.

A lényeg a helyi érdekességek, szokások, ízvilág és persze emberek megismerése és felfedezése.

Az utazás módja sem elsősorban az általában leggyorsabb autó vagy repülő. A belassulás és a környezetvédelem jegyében ez a fajta utazás előnyben részesíti a tömegközlekedést. Bár ez nem mindig kényelmes mód, érdemes rákeresni az esetleges hétvégi vagy nyári kedvezményekre.

Kompozás a Dunán Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Akik nagyon ódzkodnak az utazásuk ezen részét nagyobb létszámú emberrel megosztani, azoknak kifejezetten ajánlatos a telekocsi rendszer keretein belül keresgélni – a saját tapasztalataim kizárólag pozitívak ezen a téren. Érdemes körülnézni, hogy az adott térségre eljuthatunk-e esetleg hajóval: bár az utazás ezen formája egyre ritkább, tökéletesen illeszthető a „slow travel" szellemiségbe.

A „lassú utazás" mindig és mindenek felett a környezetkímélés szempontjai szerint zajlik.

Akárhova is utazunk, ha megérkeztünk, és megtehetjük, váltsunk biciklire, vagy kerekedjünk fel gyalog a látnivalók felfedezésére. Egy könnyedebb séta is sok látnivalót és meglepetést tartogathat, legyen szó akár természeti látnivalókról vagy egy városi csavargásról.

Átkelés egy erdei hídon Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A lényeg, hogy önállóan vessük be magunkat az ismeretlenbe, elfelejtve a szoros és kötött tervezést. Talán azt már le sem kell írni, hogy a szemetünket, ha nem tudjuk megfelelően elhelyezni, bizony magunkkal kell vinni, amíg szemetes kukát nem találunk.

Átélni a pillanat varázsát

Érdemes a szállásunkat is a teljes lekapcsoláshoz igazítani. A zsúfolt szállodák és hostelek nem feltétlen nyújtják azt a fajta pihenést, mint egy szép környezetben fekvő, csendes, jól felszerelt vendégház vagy egy szerényebb, de általában tökéletes csendet és nyugalmat nyújtó kulcsosház.

Kilátás egy vendégház erkélyéről Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az utazáshoz kapcsolódó képzeletbeli listánkat ne zsúfoljuk teli a kipipálandó élmények és látnivalók sokaságával, hagyjunk teret a spontaneitásnak és a jelenlét pillanatainak.

Ez az utazási forma sokkal inkább egyfajta befogadó és megélő lelkiállapot, mint az ingereket hajhászó üzemmód.

Cserébe újra rácsodálkozhatunk kisebb dolgokra, a természet szépségeire, kiélvezhetjük az élet sokat emlegetett „apró örömeit", és ezúttal máshogyan feltöltődve térhetünk haza.