Alattomos jelenség csapott le az Airbus utasaira

Evelop Airlines Airbus A330
Vágólapra másolva!
Komoly légörvény rázta meg egy spanyol légitársaság gépét Kelet-Afrika felett, abból is az alattomosabb fajta. 14 embert kellett kórházba vinni.
Vágólapra másolva!

Az Evelop Airlines Airbus A330-300 típusú gépe, amelyen 353 ember tartózkodott, az indiai-óceáni Mauritiusból hozott haza nyaralókat Madridba. A repülő Szomália és Dél-Etiópia felett járhatott, amikor komoly légörvény rázta meg.

A személyzet és azok az utasok, akik nem voltak bekötve, a plafonhoz csapódtak, majd visszaestek.

Egy utas az Aviation Heraldnak elmondta, hogy az indulás után körülbelül négy órával több rázkódás is érte a gépet. Aki vagy ami nem volt rögzítve, felemelkedett. Ő maga is úgy érezte, hogy lebeg, és a plafonnak csapódott. Többen megsérültek, és a mennyezeten, valamint a tároló rekeszekben is kár keletkezett. Egyes beszámolók szerint a repülő 300 métert zuhant.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Victor

A fedélzeten tartózkodó két orvos elsősegélyt nyújtott, a repülő pedig folytatta útját Madridba, ahol mentők várták a gépet. Összesen 16 embert vizsgáltak meg (más források szerint 35-öt), közülük 14-et kórházba szállítottak, majd később hazaengedtek.

A légitársaság közleménye szerint

a repülő úgynevezett tisztaidős turbulenciába futott bele,

ami akkor keletkezik, ha eltérő sebességű légtömegek találkoznak. Ez a légörvények „alattomosabb" fajtája, mivel nem utal rá a magasba emelkedő viharfelhőzet, és az időjárási radar sem jelzi előre. Ebben az esetben egyébként a személyzet bekapcsolta az övek becsatolására figyelmeztető jelzést, mivel az övezetre jellemzőek az erős légmozgások.