Olaszországban viszonylag gyakoriak a pusztító földrengések, amelyek nyomán egész városok néptelenednek el. Az alábbi összeállításban öt ilyen régi települést mutatunk az Amusing Planet válogatása alapján, mindegyikhez tíz-tíz képpel.

Romagnano al Monte

Egy kis falu Salernóban, amelyet 1980-ban ért földrengés. A természeti csapásban 3 ezren vesztették életüket. A túlélők az újjáépítés helyett a költözést választották, és néhány kilométerre onnan, egy biztonságosabb helyen építettek új otthont. A turisták a 2000-es években kezdték el látogatni a romokat.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/ Giuma

Craco

A Matera provinciában, Olaszország déli részén található település története i.sz. 540-re nyúlik vissza. 1892 és 1922 között sok lakója lejjebb költözött vagy kivándorolt Amerikába. A maradék 1800 legtöbbjét egy földcsuszamlás kényszerítette távozásra. Az újratelepítését 1972-ben egy áradás akadályozta meg, majd az 1980-as földrengés után mindenki elhagyta. Népszerű turistalátványosság és filmforgatási hely vált belőle. Itt készítették többek között Mel Gibson A Passió című filmjének, valamint a James Bond-sorozat A Quantum csendje részének néhány jelenetét.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Controluce/AFP/Alfonso Di Vincenzo

Balestrino

Az Olaszország északnyugati részén, Savonában fekvő szellemváros történetéről keveset tudni. Azt feltételezik, hogy a 19. század végi földrengések nyomán néptelenedett el. 1887-ben például egy 6,7 erősségű rengés rázta meg a térséget.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/Balestrino

Bussana Vecchia

A Balestrinót sújtó földrengés érte el ezt a várost is, megölve több mint 2000 lakost. Az túlélők elhagyták az óvárost, és újat alapítottak, Bussana Nuovát. Az 1950-es évektől többen illegálisan költöztek oda, a 60-as években pedig művészek hoztak létre egy kommunát. Többször megpróbálták őket kilakoltatni, de továbbra is árulják portékáikat a turistáknak.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Photononstop/Photononstop/Hermes Images

Pentedattilo

A calabriai települést i.e. 640-ben alapították a görögök. 1793-ban érte egy pusztító földrengés, ami után lakói a közeli városba, Melito Porto Salvóba költöztek. A Jón-tengerre néző szellemváros ma olyan, mint egy szabadtéri múzeum. Az 1960-as években kezdték el részben felújítani, sok művész merít belőle inspirációt, és filmfesztiválokat is tartanak ott.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/ fotografos