Varázslatos völgy a szomszédban, rengeteg természeti szépséggel

2019.11.06. 19:05

Hazánk számos felfedeznivalója mellett a szomszéd országokban is varázslatos helyek érhetőek el alig félnapos autóútra. Az egyik ilyen célpont a Soča völgye lehet Szlovéniában, ahol legfőképp a tavaszi és az őszi hónapok nyújtanak arra lehetőséget, hogy a turisták tömegétől mentesen fedezzük fel a természet szépségeit.

A Budapesttől mintegy 600 kilométerre található Soča völgye könnyen megközelíthető, és pontosan olyan varázslatos hely, mint ahogy az ember a tündérmeséket elképzeli. Nem csoda, hogy pár évvel ezelőtt egy fantasy filmet is forgattak itt. A völgyben végigtekergő, ivásra is alkalmas folyó (neve szlovénül Soča, olaszul Isonzo) egy önmagában is párját ritkító természeti csoda. Talán nincs is a festőpalettán annyi szín, amit a sebes folyó – vízállástól függően – kékben, zöldben vagy haragos fehérben produkálni tud.

A Soča egy napsütéses tavaszi napon (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A nyári hónapokban lehet benne fürdéssel próbálkozni, de érdemes kétszer is meggondolni, mert a hőmérséklete – magashegyi folyó lévén – sosem megy 10 fok fölé. A folyóban való úszkálás tehát nem mindenkinek ajánlott, de mindenképp érdemes a parton egy jókora sétát tenni – akár a kora reggeli órákban, amikor a völgy még nagyon csendes, akár az alkony óráit választva, amikor a Soča felett sokszor hosszú párakígyó képződik, tovább fokozva a természeti szépségek iránt fogékony utazók örömét.

Adrenalin a köbön

Ha a folyóban való megmártózás nem tűnik vonzónak, irány a vadvízi evezés! Márciustól október közepéig az Isonzót tömegesen lepik el az erre specializálódott programok túravezetői. A vadvízi sportok skálája széles: ínyenceknek a hosszú rafting programja ajánlott, amely időben háromszorosa a szokásos kereskedelmi programoknak. Tavasszal a havas hegycsúcsok ejtik ámulatba az alkalmi evezőst, ősszel pedig a sárga-rozsda-barna minden árnyalata feltűnik a hegyoldalban fekvő fák lombjain. 

Raftingmegálló (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Itt található Szlovénia leghosszabb drótkötélpályája is, jó pár via ferrata (vasalt út) útvonal, nem beszélve az canyoning nyújtotta izgalmakról (ezek olyan túrák, amelyek a folyók által kivájt kanyonokban haladnak) vagy csak a szimpla magashegyi túraútvonalakról. A lehetőségek tárháza itt tényleg végtelennek tűnik, kedvünk szerint variálhatjuk az izgalmasabbnál izgalmasabb programokat, vagy látogathatunk meg elképesztően szép szurdokokat, vízeséseseket.

Ha valakinek nincs tapasztalata a magashegyi túrázásban vagy a via ferrata útvonalak használatában, mindenképpen érdemes túravezetőt fogadnia. Az időjárás ellenőrzése és a balesetbiztosítás megkötése is két olyan pont, amit nem lehet elégszer elismételni, akár többedmagával járja az ember a magashegyeket, akár egyedül.
Naplemente a völgyben (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Nyugalmasabb napokra is

A környék akkor sem utolsó választás, ha valakinek nem az adrenalinmámor az elsődleges célja. A természet szeretete viszont elengedhetetlen: Szlovéniában rendkívül könnyen kaphatja el az ilyesfajta szenvedélyt még az is, aki esetleg eddig érintetlen volt ezen a téren. A telefont nem kell ide-oda igazítva beállítani a legjobb természetfotó készítéséhez, a festővászonra kívánkozó természeti szépségek tárháza ez a hely. Az elszórt szemét vagy pláne az erdei szemétlerakó ismeretlen fogalom errefelé. 

Könnyű és mindenkinek teljesíthető túraútvonalat kínál például a Soška Pot/Soča trail. Ez az ösvény a folyó mellett halad, és többször is keresztezi azt, miközben meseszép kilátópontokat és látnivalókat kínál. Trentából kiindulva egészen a Koritnica befolyásáig lehet kalandozni rajta, a hossza 25 km.

Soča-trail (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A völgy történelmi emlékei miatt is érdekes. Az első világháborúban itt zajlott az egyik legvéresebb, leghosszabb és egyben „legeredménytelenebb" csata, amelyben rengeteg magyar katona is elesett. Kobaridban egy múzeumban gyarapíthatjuk az ezzel kapcsolatos tudásunkat, meglátogathatjuk a Bovec mellett fekvő katonatemetőt, de az épen maradt katonai bunkerek sem ritka látnivalók errefelé. 

Szlovénia más tájai, valamint a fővárosa sem elvetendő turistacélpont, de a Soča völgye egy olyan hely, ahova érdemes újra meg újra visszatérni, bármelyik arcát is mutatja épp.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK