A varázslatos hidak, amelyek az idő múlásával erősebbé válnak

2019.11.21. 14:44

India hegyvidéki részén, a Meghálaja-fennsíkon különleges hidakra bukkanhat az utazó: ezek a szerkezetek élnek, és az idő múlásával egyre erősebbek.

Az akár 50 méteres gyökérhidak elterjedését a szükség hozta az erdős indiai területen. A fából vagy bambuszból készült átkelőkkel szemben ezek nem rohadnak szét a nyirkos éghajlaton, és az áradás sem tudja elmosni őket. A gyökérhidak „építőanyaga" a Magyarországon szobafikuszként ismert növény, amelynek latin neve, a Ficus elastica is utal rugalmas anyagára.

A hidakat a helyiek úgy készítik, hogy fikuszpalántákat ültetnek egymással szembe a folyó vagy a szurdok két oldalán. Amikor megjelennek a növény léggyökerei, azokat ügyesen a túlpart felé terelik bambusz vagy pálmatörzs segítségével. Amikor átérnek, rögzítik a földben. A mechanikus terhelésre a gyökerekből további gyökerek nőnek, amelyek komplex alakzatokat vesznek fel, és össze is nőhetnek. A gyökerek gondozása hosszú évekig tarthat, de az eredmény egy tartós szerkezet, amely idővel csak még erősebbé válik. Hasznosságuk mellett pedig ma már a turistákat is ezrével vonzzák.

Kattintson az alábbi képre, nézze meg galériánkat a különleges hidakról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/ dhritipurna

KAPCSOLÓDÓ CIKK