Írországban idén már 50-nél is több esetet jelentettek, amikor felszállás közben madár, vagy ami teljesen szokatlan, hogy vadnyúl került a felszálló repülő motorjába, és emiatt vissza kellett térnie a gépnek a leszállópályára - számolt be a nem éppen szokványos műszaki hiba okozta kényszerleszállásokról a Fox News hírcsatorna.

Az a hírekben már-már megszokott, hogy a világban havonta több olyan kényszerleszállás történik, amikor madár csapódik a levegőben a repülőgép ablakának, vagy motorjába, de ami az utóbbi pár hónapban a dublini repülőtéren történik, az elég rémisztő a szakemberek szerint.

 "A repülőterünkön idén nagyon megszaporodtak a vadállatok okozta műszaki hibák. Konkrétan eddig 54 esetben kellett megszakítani a felszállást a motorba került valamilyen állat miatt. Ebből 44-szer madár "volt az elkövető", viszont az utóbbi hónapokban 11 vadnyúl okozott komoly pánikot  - nyilatkozta a dublini repülőtér irányítótornyának egyik műszaki szolgálatvezetője. 

A dublini repülőtéren elszaporodtak a vadnyulak, és komoly veszélyt jelentenek a felszálló gépekre (illusztráció)Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Reiner Bernhardt

Az ír szakember szerint az utóbbi időben ugyanis egyre többször fordult elő, hogy felszállás közben a keletkező turbolencia miatt "beszippantódott egy-egy nagyfülű négylábú is" a motorba, ami 

a nagyobb test miatt jóval veszélyesebb, mint egy becsapódó galamb, vagy sólyom. 

A dublini reptéren levadásszák a vadnyulakat (illusztráció)Forrás: Youtube

A komoly balesetek elkerülése érdekében a Dublini Nemzetközi Repülőtér (DDA) vezetése bejelentette, hogy engedélyt kaptak a környékükön élő vadnyulak megtizedelésére. Felbéreltek egy vadásztársaságot,  amely egyrészt több tucat nyúlcsapdát helyezett el a kifutópályák közelében, másrészt arra is engedélyük van, hogy szükség esetén a fegyverüket is használhassák, azaz levadásszák a vadnyulakat.