Turistalátványosság lett a túlélésben reménykedő szellemfaluból – képek

2019.12.12. 05:00

Utolsó lakosai még mindig bíznak abban, hogy megmenthető a pusztulástól Doel, mindenesetre a flamand falu egyedülálló köztéri művészete most is sok turistát vonz.

Doel egy kis falu Belgiumban a Scheldt folyó partján, Antwerpentől nem messze. Mostani kálváriáját épp a flamand nagyvárosnak köszönheti, pontosabban az ottani kikötő tervezett bővítésének. A kis települést ugyanis emiatt lebontásra ítélték, lakosai azonban a 70-es évektől kezdődő tiltakozások révén ezt megakadályozták.

A valaha 1200 fős falu ma már csak árnyéka önmagának, bár a nagyvonalú kivásárlási ajánlatok ellenére néhányan továbbra sem voltak hajlandóak eladni ingatlanukat. Az elnéptelenedő házak falát graffitik és falfestmények lepték el, ami a köztéri művészet kivételes helyszínévé tette Doelt. Jönnek is a turisták szép számmal, hogy megnézzék a szürreális települést, a még ott élők pedig abban reménykednek, hogy egy májusi döntésnek köszönhetően, amely módosítaná a kikötő bővítését, mégis megmenekül lakóhelyük a pusztulástól.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen körbe Doelben!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK