Kitiltja az eldobható csomagolásokat a strandokról Eilat

2019.12.12. 19:44

A Vörös-tenger partján lévő Eilat felvette a harcot a szeméttel: a strandok látogatói a jövőben semmilyen eldobható csomagolást nem vihetnek magukkal a partokra, legyen az műanyag, alumínium, kartonpapír vagy papír.

A partokon működő éttermek és bódék nem adhatnak vendégeiknek szívószálat, műanyag evőeszközöket vagy tányérokat, sem műanyag zacskókat és más csomagolásokat. Csak a műanyagpalackok jelentenek kivételt. Aki a tilalom ellen vét, azt a város döntése szerint akár 730 sékel (62 ezer forint) megfizetésére is büntethetik. A rendelet még a belügyminisztérium engedélyére vár, hogy érvénybe léphessen.

Eilat tengerpartjaForrás: Shutterstock/ Sergei25

A hulladék nemcsak csúnya látvány a partokon, hanem veszélyt is jelent az állatokra a szárazföldön és a vízben egyaránt - indokolták meg a döntést az izraeli fürdőváros hatóságai. Eilat egyedülálló természeti kincsekkel rendelkezik, melyeket minden szempontból védenünk kell" - mondta Meir Jizchak, Eilat polgármestere. A környezetvédők üdvözölték az "útmutató" döntést.

Mivel Izraelben nincs erre vonatkozó országos rendelet, a fürdővárosok maguk kezdeményezték a csomagolási hulladék elleni harc felvételét. Eilat után hamarosan a földközi-tengeri Herzlija is tiltó rendeletet hozhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK