A dupla ár sem számít, ha karácsonykor utazunk

barlangfürdő ÉPÍTMÉNY épület belső FOTÓ FOTÓTÉMA fürdőző medence strand úszómedence termálfürdő
1. Hajdúszoboszló
Vágólapra másolva!
Harminc százalékkal nő a közvetített forgalom karácsonykor a Szallas.hu adatai szerint, és 24 százalékkal nő a foglalások száma tavalyhoz képest. Az átlagos foglalási érték 97 ezer forint, de akadnak kirívó esetek is. Hajdúszoboszló, Hévíz és Gyula mellett Zalakaros, Eger és Szeged a legcsábítóbb úti célok.
Vágólapra másolva!

Bár a karácsonyt hagyományosan otthon töltjük meghitt családi körben, évről évre nő a vendégforgalom ilyenkor a szálláshelyeken. „Itthon 2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a közvetített forgalom a december 22-26 közötti időszakban – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója.

Annak ellenére, hogy ilyenkor a szállásadók gyakran másfélszeres vagy akár két és félszeres árral dolgoznak, a foglalások darabszáma 24 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Sokan pihennek ilyenkor is termálfürdőben Forrás: MTI/Oláh Tibor

A legtöbben az apartmanok (27%), vendégházak (19%) és panziók (18%) közül választanak, de fokozott az érdeklődés a három (17%) és négycsillagos (14%) hotelek iránt is. Az átlagos foglalási érték 53 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, idén 97 ezer forint.

A legtöbben (36%) 50 ezer forint alatt költenek szálláshelyükre,

a vendégek kevesebb mint harmada szán 50-100 ezer forintot a karácsonyi kikapcsolódásra. Jóval kisebb tábort alkotnak (17%), akik 100-150 ezer forintot is befektetnek az ünnepi feltöltődésre, 8 százaléknak ez viszont 200 ezer forintot is megér. Mindössze a foglalások 10 százaléka 200 ezer forint feletti. Vannak kirívó esetek is, például a legnagyobb összegű foglalás 1 millió 250 ezer forint értékű és Hévízre szól, a legolcsóbb foglalás pedig 5000 forint, Parádon.

A legnépszerűbb célpontok

Megyéink közül Heves (12%), Zala (11,9%) és Pest (10,8%) részesülnek legnagyobb arányban a forgalomból. A legnépszerűbb úti célok a karácsonyt otthonuktól távoltöltők körében Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula, Zalakaros és Eger. A toplistára még Szeged, Budapest, Siófok, Harkány és Miskolctapolca kerültek fel.

A legnépszerűbb úti célok a magyarok körében karácsonykor, belföldön

1. Hajdúszoboszló
2. Hévíz
3. Gyula
4. Zalakaros
5. Eger
6. Szeged
7. Budapest
8. Siófok
9. Harkány
10. Miskolctapolca

A statisztikák szerint 3 hónappal előre érdemes tervezni és cselekedni, ugyanis mostanra már a legtöbb szállásadónál szinte teljes a kapacitások kihasználtsága. A legtelítettebb nap december 26-a, csütörtök lesz. A foglalások harmada 3 éjszakára, másik harmada 2 éjszakára, 15 százalékuk 4 éjszakára, tízből egy pedig egy éjszakára szól. Egy szálláshelyen átlagosan 3 fő osztozik.

A legtöbb szállásadó igyekszik karácsonyi hangulatot nyújtani.

Ez visszaköszön a dekorációban, a felszolgálandó fogásokban és sok esetben egyéb szórakoztató programokban is. Az ünnepi vacsorán számos helyen gusztálhatunk kacsamájat, halászlevelet, töltött pulykát, bejglit mindezt élőzene és forralt bor kíséretében is megtehetjük.