Halálfélelmük volt az utasoknak a Ryanair járatán

2020.02.05. 09:51

Kétségbeesett személyzetről és halálfélelemről számoltak be azok utasok, akik a múlt héten egy Ryanair-járaton repültek Edinburgh-be. A gépen több utas rosszul lett, volt, akit újra kellett éleszteni.

Kétségbeesett, zokogó személyzetről és halálfélelemről számolt be a Blikknek a Ryanair múlt pénteki Budapest-Edinburgh járatának néhány utasa. A gépen négy utas lett rosszul, kettőt újra is kellett éleszteni az út során.

Pánikhangulat volt a gépen

Annyit láttam, hogy kétségbeesve rohangál a személyzet, lefektetnek valakit a székek közé, majd elkezdik újraéleszteni  – mondta a lapnak a Skóciában élő Markovics Attila. A férfi szerint később egy újabb ember lett rosszul, őt oxigénpalackra kötötték.

Egy másik, névtelenül nyilatkozó utas azt mondta, hogy ő sem érezte jól magát az út alatt. 

A felszállás után másfél órával elkezdett fájni a fejem, rossz volt a közérzetem, hirtelen nagyon melegem lett.  Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a közelemben valaki elájult. Gondoltam, nagy lehet a baj, mert a légiutas-kísérők fel-alá szaladgáltak a széksorok közötti szűk folyosón egy mobil defibrillátorral és oxigénpalackokkal – mondta.

Szerinte a pánikhangulathoz az is hozzájárult, hogy semmiről nem tájékoztatták őket.

IllusztrációForrás: AFP/Thomas Frey

Gyors landolás

A megpróbáltatásaik azonban ezzel még nem értek véget, hiszen a pilóták - vélhetően a rosszul lett utasok miatt - úgy döntöttek, hogy a szokásosnál gyorsabban teszik le a gépet. Így az általában körülbelül 20 perces landolást 5-10 perc alatt végezték el, amit a viharos szél is nehezített. 

Sosem volt még ilyen halálfélelmem, pedig már rengetegszer repültem.  A pilóta többször nagy gázt adott és húzta fel-le a gépet, mindenki imádkozott, azt hittük, meghalunk, pokoli volt – mondta Attila.

A landoláskor már mentők várták a betegeket, és azonnal ellátták a segítségre szorulókat. Hogy pontosan mitől lettek rosszul az utasok, az nem derült ki, de a Blikknek egy neve elhallgatását kérő pilóta azt mondta, hogy a gépnek nem lehet baja, mert azóta is folyamatosan repül.