Egy gátépítés miatt hamarosan teljesen a víz alá kerül a törökországi Hasankeyf óvárosa, amely a világ egyik legrégebbi települése.

Hasankeyf egy ősi település a Törökország délkeleti részén lévő Batman tartományban, közel a szír és az iraki határhoz. A város a Tigris folyó által vájt mederben fekszik, a környező mészkőfalakban pedig olyan barlanglakások vannak, amelyekben már Krisztus előtti 10 ezer évvel is laktak emberek. Az elmúlt évezredek alatt több birodalom szállta meg, és hagyta rajta a keze nyomát, a középkorban pedig a selyemút egyik kiemelkedő állomásává vált. Régi hídja a legnagyobb volt a középkorban.

A település sorsa azonban megpecsételődött, miután a tiltakozások ellenére a Tigris folyón nemrég üzembe helyezték az Ilisu-duzzasztógátat, amely árammal látja majd el a térséget. Az elmúlt hónapokban kilakoltatták a lakosságot, a műemlékek egy részét magasabb helyre szállították, a lakosainak pedig egy új várost húztak fel a régi közelében, de magasabban. Utoljára a halottakat vitték át a régiből az új temetőbe.

Az alábbi képre kattintva megnézheti a régi várost és az áttelepítést!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Hasankeyf elárasztását azóta megkezdték. A települést lezárták, a határán katonák őrködnek, nehogy valaki visszamenjen elhagyott lakóházába. A régi épületek hamarosan teljesen víz alá kerülnek.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg Hasankeyf utolsó napjait!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Bulent Kilic