Az évente milliókat vonzó, népszerű idegenforgalmi látványosságot, a Grand Canyont szerdán azonnali hatállyal lezárták a látogatók előtt a koronavírus-járvány miatt.

Az intézkedést azt követően hozták meg Arizona állam illetékesei, hogy a régióban élő navahó őslakosok vezetői és a megyei hatóságok szerint tömegesen érkeztek a turisták a nemzeti parkba. Raul Grijalva arizonai képviselő elmondta, hogy százával gyülekeztek a turisták a parkban a tilalom ellenére, amely tíz főnél nagyobb csoportosulást nem engedélyez.

Grand Canyon, Eagle Point - Képünk illusztráció, amelyre kattintva még több veszélyesen pózoló turistát láthat!Forrás: Shutterstock/ Hayk_Shalunts

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat mindeddig nem rendelte el az ország 419 nemzeti parkjának általános bezárását, inkább külön-külön bírálta el az egyes parkok esetében a nyitvatartás kockázatát. A legnépszerűbb amerikai nemzeti parkok közül a wyomingi Yellowstone, valamint a kaliforniai Joshua Tree és Yosemite Park is bezárt már a járvány miatt. 

A Grand Canyon Nemzeti Park bezárását a Coconino megyei egészségügyi hatóságok levele nyomán rendelték el. Coconino megyében eddig több mint 80 koronavírusos esetet regisztráltak, legalább egy fertőzöttet a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül találtak.