Tiltakoznak a helyiek a járvánnyal sújtott óceánjáró kikötése ellen - képek

2020.04.06. 10:32

Hiába ígérik a helyi hatóságok, hogy professzionálisan járnak el az ausztráliai Wollongongban kikötött Ruby Princess óceánjáró kezelésében, a lakosok attól tartanak, hogy a hajóról átterjed a városra az új típusú koronavírus-járvány.

A Ruby Princess vasárnap kötött ki az új-dél-wales-i város Port Kembla nevű kikötőjében, a rendőrség pedig rögtön vizsgálatot is kezdett, hogy a hajó üzemeltetője, a Carnival Australia megsértette-e a 2015-ös biobiztonsági törvényt és Új-Dél-Wales törvényeit azzal, hogy szándékosan eltitkolta a fedélzetén lévő koronavírusos eseteket. Az óceánjáró még március 19-én kötött ki Sydneyben, és 2700 utasát engedték partra szállni, ám utóbb kiderült, hogy közülük több mint száz új koronavírussal fertőzött.

A hajón jelenleg már csak a személyzet tartózkodik, több mint ezer fő, és azért engedték kikötni újból, ezúttal Wollongongban, mert közülük többen orvosi ellátásra szorulnak. A News.com.au beszámolója szerint a fedélzeten lévők közül több mint 200-an mutatják a koronavírus-fertőzöttség tüneteit.

Kattintson az alábbi képre, és nyissa meg galériánkat a kikötőben veszteglő hajóról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/AAP/Dean Lewins

Ryan Park, a 260 ezres város parlamenti képviselője rendkívül dühösen nyilatkozott az esetről: „Miért hoznak egy mérgező hajót egy regionális kikötőbe és terhelik túl a helyi kórházat? Azt akarjuk, hogy a személyzet megfelelő ellátásban részesüljön, de akkor miért viszik el a hajót Sydneyből, ahol az egészségügyi és kórházi szolgáltatások többsége van?" Wollongong több tucat lakója kivonult a kikötőhöz, és a rendőrséget kellett hívni, hogy feloszlassák a tömeget, és figyelmeztessék őket a csoportosulási tiltások betartására.

A Ruby Princesst tartják felelősnek több mint 600 ausztráliai koronavírus-fertőzésért és legalább 11 halálesetért. A hajó most legalább 10 napig Port Kembla kikötőjében fog vesztegelni, amíg a személyzet karanténban marad. Két főt már leszállítottak róla, hogy orvosi segítséget kapjanak.

Az ausztrál kormány rendelete alapján március 16-tól kezdődően 30 napig nem köthetnek ki a külföldi óceánjárók Ausztráliában. Emiatt öt kirándulóhajó - csak a személyzet tagjaival a fedélzeten - horgonyoz Sydney közelében a tengeren. Ausztráliában eddig 5788 fertőzöttet tartanak nyilván, és 39-en haltak meg a koronavírus-járványban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK