A koronavírus-járvány miatt Amszterdamban betiltották a város egyik látványosságának számító nyilvánosházakat, de sok prostituált a veszélyek ellenére is tovább űzi az ipart saját otthonában.

Hollandiában a prostitúció nem törvénytelen, sőt, Amszterdam vörös lámpás negyede a város egyik turistalátványosságának számít, noha a vezetett túrákat már nem engedélyezik. Március 15-én azonban betiltották a nyilvánosházak működését a koronavírus-járvány miatt, így aki most végigsétál ezeken az utcákon, már nem talál kuncsaftokat becsábító nőket a „kirakatokban".

Nézze meg korábbi galériánkat Amszterdam vörös lámpás negyedéről az alábbi képre kattintva!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

A prostituáltakat képviselő szervezetek ugyanakkor elismerik, hogy sokan közülük továbbra is űzik az ipart, mégpedig saját otthonukban. Ez ugyan március 23 óta szintén illegálissá vált a járvány miatt, ám a különböző hirdetési oldalakon több mint 150-en kínálják még a szolgáltatásaikat a potenciális ügyfeleknek – írja a Pointer. Az egyik hirdetésben például ez szerepel: Viselek maszkot, de csak az van rajtam."

A lapnak megszólalók azzal védekeznek, hogy nincsenek megtakarításaik, ők nem kapnak segítséget, és fizetniük kell a számláikat. Kereslet pedig most is van a szolgáltatásaikra.

Hollandiában eddig összesen 19 580 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 2101-en haltak meg. Egymillió lakosra ott 123 haláleset jut, amivel a nagyobb országok között – Spanyolország, Olaszország, Belgium és Franciaország után – az ötödik legrosszabb helyen szerepel.