Óriás kártérítési per Dél-Koreában a járványszabályok megszegéséért

Csedzsu, Dél-Korea
Naplemente Csedzsu szigetén
Vágólapra másolva!
Elrettentő nagyságú kártérítési pert indított egy anya és lánya ellen Dél-Korea egyik tartománya, mert többeket megfertőzhettek az új típusú koronavírussal.
Vágólapra másolva!

Az 52 éves anya és 19 éves lánya öt nappal az után utaztak az ország déli részén lévő Csedzsu szigetére, hogy a lány visszatért az egyesült államokbeli Bostonból. Ilyen esetben házi karanténban kellett volna maradnia a lánynak, de annak ellenérre kitartottak az utazás mellett, hogy a lány kezdte rosszul érezni magát.

Március 21-én már jelentkeztek nála a koronavírus tünetei,

de anyjával együtt még további négy napig maradtak a szigeten, ahol becslések szerint mintegy 50 emberrel kerültek kapcsolatba.

Naplemente Csedzsu szigetén Forrás: Shutterstock/ Noppasin Wongchum

Csedzsu tartomány 132 millió von (36 millió forint) nagyságú kártérítési pert indított anya és lánya ellen, amiért eltitkolták a tüneteket. Az önkormányzat mellett a felperesek között van két magánszemély, akik karanténba kerültek az alperesekkel való találkozás miatt, valamint két üzlet is, amelyeknek be kellett zárniuk.

A tartomány kormányzója azt reméli, hogy a kártérítés nagysága eltérít másokat a karanténszabályok megsértésétől.

Dél-Koreában eddig összesen 10 384-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük pedig 200-an haltak meg. Az országban rendkívül szigorú szabályokat vezetettek be a fertőzöttek és kapcsolataik követésére, és több mint 440 ezer emberen végeztek már el vírustesztet – írja a News.com.au.